Foto: Grad Novi Sad

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije započela je radove na postavljanju semafora i uređenju saobraćajnih površina na raskrsnici Temerinskog puta sa Ulicom Majke Jugovića i opremanju postojećeg semafora na raskrsnici Temerinskog puta sa Dečanskom ulicom.

Semaforizacijom ove dve raskrsnice ostvariće se efikasnije, racionalnije i bezbednije odvijanje saobraćaja na izrazito frekventnom ulaznom pravcu u Grad Novi Sad.

Semaforizacijom ove dve raskrsnice ostvariće se efikasnije, racionalnije i bezbednije odvijanje saobraćaja na izrazito frekventnom ulaznom pravcu u Grad Novi Sad.

Cilj ove investicije je da predmetne raskrsnice budu potpuno funkcionalno opremljene svetlosnom signalizacijom, pešačkim tasterima i zvučnim signalima. Na ovaj način biće omogućen bezbedan prelazak pešaka preko kolovoza i lakše uključivanje vozila iz Ulice Majke Jugovića i Dečanske ulice na Temerinski put.

Raskrsnice će, sem svetlosnim signalima, biti opremljene i dodatnom opremom u vidu displeja za prikazivanje preostalog vremena do pojave zelenog svetla za pešake, tastera za pešake i detektora najave za vozače iz sporednih ulica.

Foto: UGZINS / Ustupljene fotografi

Najava vozila iz sporednih pravaca obavljaće se preko induktivne petlje, dok će pešaci pritiskom na taster, koji se nalazi na semaforskom stubu, omogućiti pojavu zelenog svetla i obezbediti siguran prelazak preko kolovoza na glavnom pravcu.

Izvode se i građevinski radovi, koji podrazumevaju izgradnju pešačkih i biciklističkih komunikacija u zoni raskrsnice

U okviru radova na postavljanju semaforskih uređaja na raskrsnici Temerinskog puta sa Ulicom Majke Jugovića, izvode se i građevinski radovi, koji podrazumevaju izgradnju pešačkih i biciklističkih komunikacija u zoni raskrsnice, izgradnju ploča vodilja za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, pomeranje autobuskog stajališta u blizini raskrsnice, kao i ukidanje južnog pešačkog prelaza preko Temerinskog puta. Pešačka kretanja slepih i slabovidih lica preko kolovoza biće olakšana tasterom za “zvučni signal slobodnog kretanja” (za vreme zelenog svetla) , koji se uključuje pritiskom na taster postavljen na donjoj strani kućišta semafora.Na ovaj način pešak predaje zahtev signalnom uređaju za zvučni signal koji traje koliko i zeleno svetlo za pešake.

Foto: UGZINS / Ustupljene fotografi

Za izgradnju semafora na raskrsnici Temerinskog puta sa Ulicom Majke Jugovića i opremanje semafora na raskrsnici Temerinskog puta sa Dečanskom ulicom izdvojeno je 17.756.442,74 dinara, a rok za izvođenje radova je 60 kalendarskih dana.

Apeluje se na vozače da povećaju opreznost na ovom putnom pravcu, naročito dok traju radovi.

gradskeinfo.rs/blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments