Foto: istock / maroke
U toku je realizacija projekta Doma zdravlja “Novi Sad” i Gradske uprave za zdravstvo “Uticaj sna na pravilan rast i razvoj školske dece”

Projekat je realizovan u 10 Osnovnih škola na teritoriji grada Novog Sada. To su OŠ “Kosta Trifković”, OŠ “Vasa Stajić”, OŠ “Dositej Obradović”, OŠ “Svetozar Marković Toza”, OŠ “Veljko Petrović”, OŠ “Laza Kostić”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Veljko Vlahović”, OŠ “Desanka Maksimović” i OŠ “Ljudevit Štur”.

Osnovne teme grupnog zdravstveno vaspitnog rada su upoznavanje učenika sa važnosti sna za njihov rast i razvoj, preporučenog vremena odlaska na spavanje i kratkoročnim i dugoročnim posledicama nedovoljnog i neredovnog sna.

Spavanje ima značajnu ulogu u razvoju i sazrevanju mozga, ali i celog organizma. Tokom spavanja oslobađaju se hormoni potrebni za rast i razvoj deteta. Za svakodnevno funkcionisanje deteta neophodno je dovoljno kvalitetnog sna. Roditelji, usmereni na uspeh u školi i mnogobrojne vanškolske aktivnosti često zaboravljaju da je san jednako važan za pravilan rast i razvoj deteta baš kao i zdrava ishrana i redovno vežbanje.

Nedovoljno sna dovodi do razdražljivosti, nervoze, čestih promena raspoloženja, slabijeg snalaženja u socijalnim situacijama. Može se odraziti i na uspeh u školi, kroz teškoće sa učenjem, probleme sa koncentracijom i usmeravanjem pažnje. Dete može biti nepažljivo i hiperaktivno na času jer je pospano.

Nedovoljno sna utiče na metabolizam što dovodi do povećanog unosa kalorija i zdravstvenih problema povezanih sa prekomernom telesnom masom. Kod deteta može postojati i otežana kontrola emocija i impulsa. Isto tako umor se može odraziti na sposobnost donošenja odluka i brzinu reagovanja. Sve ovo može biti značajan faktor u razvoju rizičnih ponašanja karakterističnih za ovaj razvojni uzrast.

Od deteta do deteta varira neophodna količina sna. Istraživanja pokazuju da značajan procenat dece spava  manje od 8 sati. Generalna je preporuka da je to bude između 10 i 12 sati u ovom razvojnom periodu. Dužina, takođe, varira i od situacije u kojoj se dete nalazi. Ukoliko je pod povećanim psihofizičkim opterećenjem (serija napornih treninga, priprema za takmičenje, polazak u školu…) potrebno mu je više sna i odmora.

Osnovne teme grupnog zdravstveno vaspitnog rada su upoznavanje učenika sa važnosti sna za njihov rast i razvoj, preporučenog vremena odlaska na spavanje i kratkoročnim i dugoročnim posledicama nedovoljnog i neredovnog sna.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments