Foto: REUTERS/Minh Nguyen

U planinskom turističkom odredištu u Vijetnamu je svečano otvoren pešački most sa staklenim dnom na 150 metara visine, dugačak 632 metra, jedan od najdužih na svetu.

Viseći most Bach Long, što u prevodu znači “Beli zmaj”, nalazi se u provinciji Son La, severozapadno od glavnog grada Hanoja i graniči sa Laosom.

Po Ginisovoj knjizi rekorda najduži stakleni most na svetu je struktura u Guangdongu u Kini dugačka 526 metara. Međutim, Udruženje svetskih rekorda (The World Record Association), takođe telo za sertifikovanje rekorda, na svojim stranicama dvodelni vijetnamski most naziva najdužim na svetu jer ima 632 metra.

Ovo je treći stakleni most koji je poslednjih godina izgrađen u Vijetnamu

– Inženjerski projekt je zahtevao da deo mosta bude postavljen na liticama kako bi se zaštitili priroda, drveće i stene…, bio je to neverovatan projekat, rekao je Glen Polard, predstavnik Ginisove knjige rekorda, koji je prisustvovao ceremoniji otvaranja.

– Nisam se usudio da pogledam dole, jer se bojim visine, rekao je posetilac Vi Thi Thu (22) koji je prisustvovao subotnjoj svečanosti otvarenja mosta.

Foto: Twitter

Ojačano staklo upotrebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 mm, a na mostu se istovremeno može nalaziti do 450 ljudi, objavio je vlasnik objekta.

Ovo je treći stakleni most koji je poslednjih godina izgrađen na jugoistoku Vijetnama.

Okrug Mok Čau, koji se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Hanoja može da se pohvali prostranim planinskim visoravnima i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Vijetnama poznato po borovim šumama, pećinama slepih miševa, jezerima i brdovitim plantažama čaja.

Kurir.rs/Index.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments