Foto: nsuzivo.rs

Udruženje “Čepom do osmeha” organizovalo je konferenciju “EKOSOP 2021” sa temam o ekološko socijalnom preduzetništvu, cirkularnoj ekonomiji i klimatskim promenama. Konferencija ima za cilj ukazivanje na važnost i ulogu delovanja organizacija civilnog društva u sprečavanju štetnog uticaja klimatskih promena kroz cirkularnu ekonomiju i umrežavanje organizacija civilnog društva i donosioca odluka u Srbiji na nivou lokalne uprave, pokrajine i republike.

Prisutnima su se obratili Vanja Petković, predsednica udruženja “Čepom do osmeha”, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: nsuzivo.rs

-Stalno se nameće neki narativ da neko želi a neko ne želi da vodi računa o ekologiji. Svi smo svesni da je to nužni uslov opstanka. Ne postoji niko ko ne želi da mu bude čist vazduh, voda i zdrava zemlja. Rečenica koja je definisana u Ujedinjenim nacijama pre mnogo godina je saradnja i ekonomije i ekologije, ono što se naziva održivi razvoj- istakao je gradonačelnik Vučević.

Vanja Petković, predsednica udruženja, navela je da su do sada sakupili 600 tona plastičnih čepova; foto: nsuzivo.rs

Vanja Petković istakla je da je kroz njihove radionice do sada prošlo 60.000 dece u celoj Srbiji a da je 600 tona čepova sakupljeno za sve ove godine. Predsednica udruženja navela je i da je za jedno pomagalo potrebno sakupiti čak 15 tona plastičnih čepova. Ovom prilikom Aleksi Drakuliću iz Kačareva i Mateji Mančiću iz Pirota uručena su elektromotorna invalidska kolica, 60. i 61. po redu.

-Kada sam pročitala podatak da je do sada 600 tona plastičnih čepova sakupljeno razmislila sam i pretraživala koliko je jedan čep težak. Prosečna težina je 1 do 3 grama. Možemo onda da izračunamo koliko je to miliona čepova uključeno u ovu akciju i koliko miliona puta smo otvorili tu plastičnu ambalažu i ono što je bitno svaki put smo razmišljali koliko tim činom možemo da učinimo mnogo- navela je Kisić Tepavčević.

Udruženje “Čepom do osmeha” nastaviće sa svojim akcijama i u budućnosti.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments