Foto: Facebook / UNS SRNA - Udruženje naučnica Srbije SRNA

Globalno gledano, svaka treća osoba koja se bavi naukom ili tehnologijom je – žena, ali dame nisu dovoljno prepoznate ni priznate u oblasti nauke i tehnoškog razvoja, poručeno je danas na konferenciji “One kreiraju – one inoviraju”.

Konferencija je održana povodom obeležavanja Svetskog dana kreativnosti i inovacija, kako bi se ukazalo na nedovoljnu vidljivost žena u nauci, ali i kako bi se razgovaralo o izazovima i mogućnostima kako što više žena uključiti u naučni i tehnološki razvoj.

Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, ukazala je na to da su žene globalno zaslužne za mnoga svetska otkrića i da su postigle zapažene rezultate u toj oblasti, ali isto da podaci govore da nisu dovoljno prepoznate, niti priznate u oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

Navela je da globalno gledano svaka treća osoba koja se bavi naukom i tehnologijom jeste žena, ali one dobijaju znatno manje sredstava za istraživanja, manje objavljuju radova i imaju manje mogućnosti da napreduju.

U Srbiji, kada je reč o nauci i inovacijama, kako kaže Gavrilović, platni jaz između muškaraca i žena iznosi oko 6,5 odsto, globalno je ta razlika 16 odsto, dok je u Evropi samo 11 odsto žena na čelu ili vodi istraživačke projektne timove.

U Srspskoj akademiji nauka i umetnosti, dodaje, dominiraju muškarci, a 2021. godine nijedna žena nije izabrana za člana.

– Svi ovi podaci govore koliko je i dalje nepovoljan položaj žena u nauci i istraživanjima. Žene u nauci svakodnevno dokazuju da su jednako sposobne, uspešne i da ostvaruju jednako dobre rezultate kao i njihove kolege muškarci i na nama je da im omogućimo da budu vidljivije i da njihov rad bude priznat – poručila je Gavrilović.

Foto: Tanjug / KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ ZORAN PETROVIћ

Predsednica Udruženja naučnica Srbije “SRNA” Sanja Podunavac Kuzmanović kaže da se konferencijom šalje poruka svim devojčicama, devojkama, ženama da budu ponosne na do sada postignute rezultate, ali i da ih podsete koliko je važno da preuzmu inicijativu u kreiranju budućnosti.

Poruka široj društvenoj zajednici, dodaje, jeste da je neophodno ceniti rad hrabrih i jakih žena Srbije koje su uspele da svoje kreacije pretvore u inovacije, ali da istovremeno cene i rad svih onih žzena koje su domaćice, koje podižu decu, koje neguju bolesne članove porodice, onih žena koje rade na njivama i svojim imanjima, a koje su ostale anonimne.

Šefica kancelarije UN Women Srbija Milana Rikanović ukazala je na to da agenda UN za održivi razvoj do 2030. godine stavlja veliki fokus na žene u nauci, kreativnosti i inovacijama kao jednu od alatki za postizanje rodne ravnopravnosti i ne samo to, već za postizanje pravednog i pravičnog društva.

– I dalje je dug put pred nama, mi i dalje vidimo da su žene nedovoljno zastupljene u nauci i naučnim istraživanjima – ističe Rikanović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević govoreći o pokazateljima u privredi, kazao je da se još nije došlo do toga da su 50 odsto vlasnika firmi žene.

Navodeći da je zarada žena u Srbiji, a i u svetu, manja nego muškaraca, Ivanišević kaže da su se zato odlučili na potpisivanje sporazuma sa Udruženjem “SRNA” sa kojim su uspeli da u prethodne dve godine 100 miliona dinara plasiraju direktno kao pomoć ženama koje se bave i turizmom i ostalim granama privrede.

Foto: Facebook / UNS SRNA – Udruženje naučnica Srbije SRNA

– To nije dovoljno jer su žene vlasnice samo oko 19 odsto, a insistiramo da kada dodeljujemo sredstva prednost imaju ona preduzeća kojima upravlja žena, odnosno više nije dovoljno da budu vlasnice samo na papiru – kazao je Ivanišević.

Dodaje da je neophodno da i muškarci promene narativ jer, kako ističe, žene nikome ne pripadaju, niti ko njima nešto daje, već su ravnopravne sa muškarcima.

tanjug.rs/dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments