Foto: Ilustracija/mojnovisad.com

Informacioni sistem Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) je već četvrti dan potpuno zaključan zbog hakerskog napada.

Maja Radović iz te ustanove rekla je za N1 da se uključivanje servisa Katastra ne očekuje pre ponedeljka. Kako je istakla, prioritet je vraćanje u rad e-katastra i e-šaltera.

Preko 170 katastarskih službi širom Srbije ne mogu da izdaju nijedan dokument građanima, a onlajn servisi Katastra su već četvrti dan zaključani, zbog čega je stao promet nepokretnosti u Srbiji.

Radović je za N1 rekla da je angažovan tim stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću i da oni rade 24 sata u tri smene kako bi se rešio problem, a sistem otključao i otvorio za rad. Ona ističe da je prioritet zaštita podataka, a ne vreme u kojem će se Katastar vratiti u rad.

Radović kaže da se stručnjaci pažljivo bave delovima sistema, a prvi koji će biti pušteni u rad su baza nepokretnosti e-katastar i e-šalter, kanal kojim sve državne institucije, banke i agencije za promet nekretnina pristupaju servisima RGZ.

Još nismo sasvim sigurni koliko ćemo morati da držimo sistem zaključanim. Kada se bude pristupilo otključavanju neće biti svi odjednom. Danas ne očekujemo uključivanje servisa – rekla je Radović i dodala da će inžinjerima na raspolaganju biti dva dana vikenda i da će dodatne informacije možda imati u ponedeljak.

Upitana o bezbednosti podataka građana koje RGZ čuva, Radović kaže da su podaci u ovom trenutku dovoljno zaštićeni i nisu ugroženi.

Kada se sitem gradi uvek se prave rezervne kopije u digitalnom obliku, ali RGZ poseduje i arhive u papirnom obliku gde postoji sva dokumentacija. I u slučaju kolapsa kompletnog IT sistema papirna dokumentacija je tu – naglašava Radović za N1.

Podsećamo, nekadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je kao neprihvatljivu i štetnu situaciju u kojoj građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda.

mojnovisad.rs/n1.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments