Foto: Pexels

Evropska unija je od 1. februara ograničila važenje kovid sertifikata na 270 dana, a i donela novi model za putovanja, prema kojem bi za ulazak u neku zemlju trebalo da bude važan jedino epidemiološki status

Aktuelne uslove ulaska u Sloveniju, državljani Republike Srbije mogu da posete ovu državu uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati. Zatim, potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali kovid 19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci. Takođe i zeleni karton o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Fajzer/Bajontek proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnjik V, Džonson i Džonson, Sinovak, Sinofarm – proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneka najmanje 21 dan.

Foto: Dan Flying Solo

Za ulazak u Holandiju, državljanima Republike Srbije koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji nije dozvoljen, osim licima koja imaju regulisan boravak u ovoj zemlji. Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Holandiju uz sertifikat o vakcinaciji (priznaju se Fajzer/Bajontek, Astrazeneka, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Sinofarm, Sinovak) i priložen negativni PCR test (ne stariji od 48 sati) ili brzi antigenski (ne stariji od 24 sata)

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Hrvatsku uz negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski (ne stariji od 48 sati), potvrdu o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana, povrdu o preležanom koronavirusu i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 12 meseci od početka bolesti kovida 19, potvrdu o pozitivnom testu na koronavirus, koji je urađen unazad 365 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz. Priznaju se vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Sputnjik V, Sinofarm (dve doze) i Džonson i Džonson (jedna doza).

Za Crnu Goru, državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulatak preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od četiri uslova iz EU digitalne kovid potvrde. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Dokaz da je osoba prebolela Covid -19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Češku, pod uslovom da su potpuno vakcinisani. Potpuno vakcinisanim se smatraju one osobe koje su vakcinisane jednom od vakcina koje se priznaju u Češkoj (Fajzer, Moderna, Astrazeneka i Kovišild). U tom slučaju, radi putovanja u Češku potreban je sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, negativan rezultat PCR testa i popunjena i odštampana elektronska prijava dolaska, koja se može dobiti na linku https://plf.uzis.cz/.

Savet je da ukoliko planirate putovanje, da se prethodno proveri šta vam je potrebno od dokumenata. U svakom trenutku možete da se informišete na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i saznate šta vam je potrebno za posetu određenoj zemlji.

espreso.co.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments