Foto: landlordzone.co.uk

Zbog krize sa energentima švajcarsko Savezno veće uvelo je oštre mere za stanovnike.

U slučaju nestašice energije, plan Saveznog veća Švajcarske je jasan – neophodno je štedeti grejanje. Za one koji prekrše uredbu o gasu, kazne bi mogle biti oštre, od standardne novčane kazne do zatvora.

Ako bude nestašica gasa tokom hladne sezone, vlasti bi mogla da preduzme akciju u ovom pravcu. U zgradama koje se greju na gas unutrašnja temperatura ne bi trebalo da prelazi 19 stepeni, topla voda se više ne bi mogla zagrevati na više od 60 stepeni, a radijatori ili šatori sa toplim vazduhom bili bi zabranjeni. Saune i bazeni treba da ostanu isključeni.

U slučaju prekršaja iz nehata moguća je novčana kazna ili kazna zatvora do 180 dana. Konfederacija je svakako uverila da neće biti lova na rasipnike energije, ali ako nekoga komšija bude ocinkario, kantoni su i dalje obavezni da izvrše provere. Ranije je Fredi Fasler (63), predsednik konferencije kantonalnih direktora pravosuđa i policije, pozvao Konfederaciju da “naredi samo mere koje su primenjive i koje se mogu kontrolisati“.

Foto: Medical News Today

“Kršenje zakona o snabdevanju zemlje je uvek prekršaj, pa i krivična dela i moraju se goniti po službenoj dužnosti od strane kantona“, objašnjava za portparol Federalnog odeljenja za privredu, obrazovanje i istraživanje (DEFR), Markus Sporndli.

“Broj dnevnih kazni se određuje prema krivici, a visina se određuje prema ličnom i ekonomskom stanju autora”, prenose švajcarski mediji. Portal Blik sumira situaciju: bolje će proći onaj ko je slučajno pogrešno podesio termostat od onoga ko dobrovoljno zagreje svoj bazen na 25 stepeni.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments