Ruski mediji javljaju da je Ukrajina pristala da održi pregovore sa ruskom delegacijom u Belorusiji.

Prema navodima RIA novosti ruska delegacija krenula je iz Minska u Gomelj.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko rekao je da ukrajinska strana treba samostalno da odredi na kom nivou i u kom sastavu će biti zastupljena u pregovorima sa Rusijom.

“Svaka strana, obično na svim diplomatskim pregovorima, samostalno određuje nivo i sastav koji smatra potrebnim, kako nivo stručnjaka, tako i nivo samih šefova delegacija”, rekao je on, prenosi TAS.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prokomentarisao odbijanje Vladimira Zelenskog da razgovara sa ruskom delegacijom u Gomelju. Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine ovu odluku nije doneo sam.

Ruska delegacija Belorusije je već u jeku pregovora sa Ukrajinom. Ovo je 27. februara saopštio portparol Kremlj Dmitri Peskov.

“Bukvalno oko 15:00 završili smo ideju o dogovoru, razgovaraćemo o vožnji u blizini regiona Gome, kako su predložili. Naša delegacija iz bašte kod Gomeljske oblasti je cela”, posetio je šefa delegacije Vladimir Medinski ruskog ambasadora kod Minska.

Rusija je spremna da pregovara sa Ukrajinom u bilo kom trenutku za postizanje mira. Ovo je izjavio šef ruske zvanične delegacije pregovarača Vladimir Medinski. “Za nas je, ponavljam, važan svaki spaseni životi naše braće – ukrajinskih građana, civila – i spaseni životi onih ukrajinskih vojnika koji su još uvek na liniji sukoba. Stoga smo spremni da pregovaramo, ruska strana i ruska delegacija su spremne da pregovaraju u bilo koje doba dana kako bi se postigao mir”, rekao je Medinski.

 

b92.net/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments