Foto: brookstonbeerbulletin.com

Jedan od veličanstvenijih dvoraca u Belgiji je Gravensteen (što na holandskom znači Dvorac grofova). To je srednjovekovni zamak izgrađen 1180. godine i nalazi se u Gentu, Istočna Flandrija u Belgiji. Samo jednom je bio okupiran od strane građana, 16. novembra 1949. godine, kada je 138 studenata sa Univerziteta u Gentu preuzelo zamak u znak protesta zbog povećanja cene piva.

Opis dnevnih događaja od tog dana može se naći na veb stranici Univerziteta u Gentu:

-Dana 16. novembra 1949. 138 učenika (uključujući jednu devojku) učaurilo se u Gravenstinu u Gentu. Zidove krase razigrani studentski slogani, dok se policija i vatrogasci napadaju i gađaju prezrelim voćem i dimnim bombama. Nasilje studenta uz velike poteškoće može da obuzda policija i niko drugi. Ova studentska šala bila je vest na naslovnoj strani međunarodne štampe – napisano je na sajtu.

Foto: brookstonbeerbulletin.com

Pored protesta zbog nove takse na pivo, studenti su želeli i da ukinu upotrebu belih šlemova u policiji. Ovaj šlem je zamenjen plavom kapom kako bi se policajci, između ostalih, manje razlikovali od poštara. Ne zna se zašto je to studentima bilo važno, ali očigledno jeste.

Na kraju ovog nemilog događaja policija i vatrogasna brigada uspeli su  da optuže učenike, ali uprkos tome, učenici su ipak u suštini pobedili. Javno mnjenje je bilo na strani studenata i nijedan student nije procesuiran, a u suštini su dobili ono što su tražili.

Foto: brookstonbeerbulletin.com

Do danas se svake godine ovaj dan obeležava paradom i pevanjem. Smatra se, barem od strane grada Genta, najvećom studentskom šalom u istoriji ovog grada.

Pesma koju pevaju svake godine zove se, naravno, „Bitka kod Gravenstina“, a zasnovana je na pesmi flamanskog učitelja i narodnog pesnika Judžina De Ridera. Belgijski kompozitor i orguljaš Armand Preud’homme napisao je muziku za njega.

Zamak u Gentu danas izgleda ovako :

Foto: brookstonbeerbulletin.com

Izvor: brookstonbeerbulletin.com

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments