Foto:Ilustracija,Shutterstock/Baloncici
Na mestu sadašnjeg Najlona, na prostoru između Temerinske i Primorske ulice, planirana je nova savremena pijaca, a JKP Tržnica nedavno je odabrala projektante tog kompleksa.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije, što podrazumeva idejno rešenje, projekat za građevinsku dozvolu, izvođački projekat, ali i ishodovanje građevinske dozvole, poverena je firmama AG Institut DOO i Haus DOO iz Novog Sada, s tim da će ugovor, vredan 14.736.000 dinara, s PDV-om, biti zaključen na godinu dana.

Gradnja moderne pijace, s neophodnom infrastrukturom i sanitarnim prostorima, planirana je na parceli površine 30.518 kvadrata, gde se trenutno nalaze tezge s nadstrešnicama. Predviđen je kompleks površine oko 6.000 kvadrata, od čega je površina objekta oko 2.000 kvadrata, odnosno oko 4.000 zelena pijaca s otvorenom nadstrešnicom. Nova zgrada će imati prizemlje i najviše jedan sprat (P+1), a parterno uređenje planirano je na oko 1.000 kvadrata.

Osmišljen izgled okruženja

Prostor na kom je predviđena nova pijaca, okružen je zonama višeporodičnog stanovanja, pa bi novoprojektovane sadržaje trebalo uklopiti u okruženje, ne samo infrastrukturno već i arhitektonskim izgledom. Osim toga, broj ulaza bi trebalo prilagoditi prostornoj i funkcionalnoj organizaciji, te obezbediti najmanje dva pešačka ulaza u objekat, ali i osmisliti odgovarajuće ulazne kapije i princip brendiranja i informisanja.

– Otvoreni prostor ne mora biti ograđen, te može biti definisan elementima urbanog mobilijara ili funkcionalno, kao i vizuelno prepoznatljiv”, objašnjeno je u projektnom zadatku – prenosi Ekapija.

Nova pijaca će imati pet celina, za prodajni prostor (pijačne tezge i prodajna mesta), poslovne prostore, sanitarne, tehničke i upravne prostorije.

Prodajni prostor u objektu predviđen je za izlaganje i distribuciju nekvarljive robe, voća i povrća, zanatskih, tehničkih i proizvoda domaće radinosti, kao i cveća i garderobe. Ta funkcionalna celina, u zavisnosti od srodnosti izloženih proizvoda, može biti podeljena po zonama. Tip tezgi i njihova prostorna organizacija trebalo bi da obezbedi što veći broj prodajnih jedinica.

– Prilikom projektovanja bi trebalo obratiti pažnju na komfor kupaca i prodavaca, te zdravo i tehnološki ispravno izlaganje proizvoda, pregledno numerisanje pijačnih mesta, isticanje broja tezgi i naziva izlagača, zbog čega je neophodno osmisliti najracionalniju modularnu pijačnu tezgu koja se umnožava i zadovoljava uslove funkcionalnosti i vizuelnu dopadljivost. Prostori između tezgi treba da budu takvi da obezbede frekventnu komunikaciju korisnika i nesmetano obavljanje delatnosti, kao i lako korišćenje svih dostupnih sadržaja – navedeno je u projektnom zadatku JКP Tržnice.

Blok s poslovnim prostorima planiran je kao zasebna celina, koju će formirati modularne jedinice, a njihovo linijsko postavljanje će, kako je objašnjeno, omogućiti pružanje usluga na dve strane. Prodajno mesto predstavlja zatvorenu celinu, s tim da trgovac može prodavati robu unutar modelarnog koncepta u okviru pijace, kao i prolaznicima, koji bi pristupali s javne površine, bez ulaska u objekat tržnice. Tehnički blok je namenjen isključivo za odlaganje i skladištenje opreme za čišćenje i održavanje higijene u objektu, ali je tu predviđena i tehnička soba za instalacije, s zasebnim ulazom.

U prostorijama za upravu nalaziće se kancelarije za zaposlene i prostorije za eventualni boravak komunalnih inspektora. Tu je planiran i prostor za javnu vagu, zaplenu i druge komunalne potrebe, koje su neohodne za nesmetano funkcionisanje i obavljanje svih delatnosti uprave.

Ekapija

11 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
04/07/2022 13:34

Sve će upropastiti. Najlon je jedinstven upravo takav kakav jeste, ne treba ga menjati iz korena

Nemanja
04/07/2022 17:11
Reply to  Vera

Hoće da uklone tu vrstu pijace. Hoće da naprave da svi plaćaju tezgu i da nema ništa na crno. Gotovo je sa najlonom

Zoran
04/07/2022 17:53

Neko se svojski trudi da nista od starog Novog Sada ne opstane. Pitam se samo ko ce stanovati pored najlon pijace tj nije li sve ovo samo opravdanje za izgradnju novih ,,stiroporki,,

SNS Uzivo
04/07/2022 22:42
Reply to  Zoran

Negine im jedan galens kokosinjac 🙂

Irena
04/07/2022 22:02

Ne to neće biti najlon, niti će tu biti trgovci sa najlona a ni mušterije….i taj kompleks ce biti napola prazan…eto vreme ce pokazat

Goran
04/07/2022 22:20

Odlično! Napokon kraj vašaru i prljavštini. Svaka čast!!!

Vesna
05/07/2022 09:36

Šteta veća nego korist, ne kažem da ne treba prodavcima poboljšati uslove prodaje, npr da ne kisnu i da im roba ne bude upotrebljiva, ali to više neće biti Najlon pijaca već tržni centar sasvim drugačijeg koncepta. Ja volim baš ovakvu pijacu zato što je to pprodaja polovnih stvari te ne opterećuju izgledom ni prodavca niti kupca. I na kraju to je specifična grana trgovine gde smo svi zadovoljni.

Maja
05/07/2022 22:41

opet ne slušate građane…..mi nismo hteli drugačiju pijacu.

ZaZa
06/07/2022 07:39

Ode Najlon..ne trba nam JKP Tržnica

Tanja
06/07/2022 10:21

Tako su upropastili i cuvenu Arizonu. Ne treba menjati koncept pijace, jedino sto ce time dobiti je pun grad divljih mini buvljaka…

daj
06/07/2022 15:41

moderna pijaca za stvari koje ljudi hoce da se oslobode tj starudiju i polovne stvari…pa ima vec trznih centara sta ce nam opet jos jedan