Foto: Instagram

Danijela Knežević dobitnica je nagrade na Međunarodnom sajmu umetnosti u Barseloni, koji je organizovan krajem 2021. godine. Nagrade su se dodeljivale u sedam kategorija, a umetnica je za Novi Sad ponela nagradu iz kategorije apstraktnog slikarstva.

Danijela Knežević (u sredini fotografije) na dodeli nagrade u Barseloni; foto by: www.vincenzorigogliuso.com

Na sedmom po redu sajmu, koji je održan u Pomorskom muzeju, u uzbudljivom prikazu različitih vrsta savremene umetnosti učestvovalo je oko 150 stvaralaca širom sveta.

Naša sagovornica je istakla da su umetnici u Srbiji izuzetno produktivni i povezala to sa begom od stvarnosti u umetnost, jer se kroz stvaralaštvo ostvaruje ličnost.

-Mnogo je talentovanih ljudi, koji stvaraju primenjenu umetnost. Stvari se pomeraju, a čini mi se da kada je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture više ljudi je dobilo priliku da izlaže i da budu vidljiviji. Moje slike su živopisne i intenzivne, ozare ljude kada ih vide. Dosta je mraka i crnila kojim smo okruženi poslednjih 40 godina, a ja se trudim da to bude kroz slike- rekla je za NS Uživo Danijela.

Danijeline slike možete pogledati i u Maat galeriji u Novom Sadu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danijela Knežević je rođena u Šapcu. Završila je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je magistrirala na odseku kostimografije. Pre četiri godine izlagala je u Londonu. Više od dve decenije živi i stvara u Novom Sadu.

Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments