Foto: elements.envato.com

Na društvenoj mreži “TikTok” korisnici popularišu upotrebu posoljene tople vode za uklanjanje akni i ublažavanje crvenila

Kad pomislite na slanu vodu, verovatno su vam prva asocijacija leškarenje na plaži i brčkanje u moru. Ali, zahvaljujući društvenoj mreži “TikTok” slana voda postala je popularna u svrhu nege i lepote.

Naime, na ovoj mreži korisnici navode kako je umivanje slanom vodom dobro za uklanjanje akni i ublažavanje crvenila kože.

U najvećem broju slučajeva kombinuju običnu toplu vodu iz česme koju sipaju u bočicu sa raspršivačem i dodaju običnu kuhinjsku so ili morsku so. Potom tu mešavinu nanose na lice i ostavljaju da se osuši, a onda isperu lice običnom vodom.

Dermatolozi su, naravno, dali svoju reč o ovom trendu. S jedne strane, upozoravaju da bi so mogla da isuši kožu i da ugrozi njenu barijeru, a s druge ne spore da bi slana voda mogla da bude korisna za eliminisanje viška masnoće ili ublažavanje promena izazvanih psorijazom.

Dr Marisa Garšik, dermatolog iz Njujorka, kaže za “Byride” da bi umivanje slanom vodom moglo da pomogne u smanjivanju viška masnoće i da bi to bilo korisno za osobe koje imaju masnu kožu.

– Slana voda može da deluje kao mehanički piling i da doprinese tome da koža bude svetlija i glatka – kaže dr Garšik.

Ali, ona upozorava da korišćenje slane vode može da izazove iritaciju kod ljudi koji imaju osetljiviju ili suvu kožu.

Dr Gorana Isailović, specijalista dermantovenerologije, za Ona.rs kaže da na sebi nikada ne bi isprobala dejstvo kombinacije tople vode iz česme sa solju.

– Ko želi da isproba, neka to uradi, ali ja to nikada ne bih uradila i ne bih ni preporučila – kategorična je dr Isailović.

ona.telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments