Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
U okviru izložbe “Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” u Galerije Matice srpske, prisutni će biti u prilici da vide dela umetničkog pravca koji je obeležio evropsku umetničku scenu.

Premijerno na jednom mestu Galerija Matice srpske okupila je 77 dela vodećih umetnika evropskog i srpskog simbolizma iz domaćih i evropskih muzejskih kolekcija i privatnog vlasništva, a ovog puta Srbiji su prvi put predstavljena dela iz čuvene Galerije Belvedere u Beču.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske ističe da je publika prvi put u prilici da vidi dela evropskih velikana simbolizma u dijalogu sa domaćim stvaraocima, čime je pružena jedinstvena mogućnost za sagledavanjem širih okvira simbolizma.

Tokom trajanja izložbe publika će u Galeriji Matice srpske, ali i u virtuelnom prostoru, pored dela vodećih predstavnika evropskog sumbolizma iz Galerije Belvedere u Beču, poput Franca Štuka, Adolfa Hiremi-Hiršla, Ludviga fon Hofmana, Rudolf Jetmara i Eduarda Vajta, imati mogućnost da upozna i reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz drugih muzeja i privatnih kolekcija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Publika će imati priliku da se kroz devet celina upozna sa ključnim temama simbolizma, to su Život i Smrt, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva – Memento mori, Individualna religija i nova spiritualnost, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Nacionalna mitologija, Univerzalno stradanje

Galerija Matice srpske u saradnji sa UNIQA osigurnja urađena je virtuelna postavka izložbe, čime je poklonicima umetnosti iz celog sveta omogućeno da vide remek-dela srpske i evropske kulturne baštine.

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Pravoslavne eparhije niške.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba je otvorena do 31. januara 2022. godine, a virtuelna tura dostupna je na sajtu Galerije Matice srpske www.galerijamaticesrpske.rs.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments