Upoznajte Laru- terapijskog psa koje svako dete obožava

Foto: dotkomsite

Već pet godina u Novom Sadu radi jedan poseban terapeut. To je Lara, crna ženka labradora, jedini terapijski pas u Srbiji koji pomaže deci sa smetnjama u razvoju

Lara je na prvim tretmanima uvek mirna i drži se po strani, kako bi se napravio prvi kontakt. Ona im je motivator za aktivnosti koje treba da urade i njihova podrška. Za terapijskog psa je bitno da ima stabilan temperament i da su druželjubivi.
Foto: nsuzivo.rs
Terapija psima stiče obožavatelje u zdravstvu širom sveta. Veće pasmine poput bernardinaca, zlatnih retrivera ili labradora dobar su izbor kada pas i korisnik dele isti prostor. Terapijski pas Lara i njen vodič Svetozar Stevin, terapeut, rade s decom s teškoćama u razvoju u “Ajs Medik centru” i imaju veoma ozbiljnu ulogu.
Lara je prvi i jedini terapijski pas u Srbiji. Prošla je ozbiljna testiranja i obuku kako bi pomagala deci na tretmanima. Deca su pored nje opuštenija jer sve vide kao vid igre i pored nje prevazilaze bolje sve barijere koje inače imaju.
Foto: nsuzivo.rs
-Ono zbog čega sam ja u stvari počeo da radim je što ovo pomaže deci koja imaju motoričke probleme. Trudimo se da kroz aktivnosti stimulišemo njihove pokrete. Kada se Lara hrani stimulišu se pokreti šake i fina motorika; ako treba da bacamo lopticu koju će nam doneti to stimuliše aktiviranje cele ruke, ali s druge strane mora da se napravi i verbalni kontakt sa psom gde ćemo je pozvati i dati joj komandu- istakao je Svetozar.
Lara je na prvim tretmanima uvek mirna i drži se po strani, kako bi deca napravila prvi kontakt. Ona im je motivator za aktivnosti koje treba da urade i njihova podrška. Za terapijskog psa je bitno da ima stabilan temperament i da su druželjubivi.
Za ovakve pse treba gajiti veliko poštovanje jer svoj život posvećuju dobrobiti dece i korisnika.
Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti