Foto: Facebook/IRIDA

Žene koje su obeležile istoriju Novog Sada, Vojvodine, Srbije pa i ovog dela Evrope a koje, uglavnom, nemaju spomen obeležja u našoj sedini, “zaživele” su u turističko-kulturnoj aplikaciji “Putevima žena” koju je osmislila organizacija IRIDA – Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman.

“Putevima žena” je aplikacija za mobilni telefon koja vas vodi u šetnju po Novom Sadu, po lokacijama na kojima su živele i radile istaknute žene, istovremeno vas informišući o njima i njihovim životnim dostignućima. To je način da se ove žene sačuvaju od zaborava, da nove generacije uvide značaj tzv. “ženske istorije” tj. sve ono što su žene stvorile u prošlosti a nije dovoljno vidljivo.

Foto: RTV

Večeras će biti organizovana javno vođena šetnja po ovim lokacijama tokom koje će posetioci moći da saznaju više o životima žena koje su obeležile prošlost Novog Sada i Srbije. Šetnja počinje u 19 časova a mesto okupljanja je ispred Novosadske sinagoge

Žene koje će zainteresovani upoznati kroz ovu aplikaciju i šetnju Novim Sadom su Mileva Marić, poznata matematičarka, Marija Trandafil i Dafina Natošević, velike dobrotvorke, Judita Horovic, prva novosadska preduzetnica, trgovkinja iz 19. veka, Savka Subotić, Eržika Mičetakova, Milica Tomić, književnice i prevoditeljke, sestre Milica i Anka Ninković, naše prve socijalistkinje, Jelica Belović Bernadžikovska, etnografkinja i feministkinja.

Mileva Marić Ajnštajn 1896. godina

– Dostignuća ovih žena uglavnom nam nisu poznata i u javnom prostoru nema mnogo podsećanja na njih. Spomen obeležje ima kuća Mileve Marić u Kisačkoj 20 a po Mariji Trandafil zove se trg kod Nikolajevske crkve u Novom Sadu. Većina lokacija na kojima su živele i radile ove žene nema dostojna i adekvatna spomen obeleležja. IRIDA je, tim povodom, Gradu Novom Sadu predložila da zajednički obeleže ove lokacije i da Grad Novi Sad tako doprinese kulturi sećanja na istaknute žene. Prvi razgovori na ovu temu sa gradskim vlastima su već obavljeni, očekujemo nastavak komunikacije i nadamo se pozitivnom ishodu – kažu iz IRIDA uz napomenu da je saradnja sa Kancelarijom Evropske prestonice kulture (EPK) uspostavljena pa će priče o ovim ženama biti deo kulturne ponude u okviru EPK aktivnosti.

IRIDA će aplikaciju dopunjavati pričama o znamenitim ženama iz drugih gradova Vojvodine, Srbije a potom i Evrope a aplikaciju je moguće skinuti na Google Play-u i na App Store-u.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments