Foto: elements.envato.com
Trenutno su u jeku sistematski pregledi dece koja će od septembra poći u prvi razred. Ono što je više nego zabrinjavajuće jeste da većina budućih prvačića ima ravne tabane, krivu kičmu, loš vid, nedovoljno razvijen govor za svoj uzrast, ali i karijes! Uz sve to, nije malo ni gojaznih. Svi ovi zdravstveni problemi su u porastu.

Kompletan sistematski pregled obuhvata pregled pedijatra, ORL specijaliste, oftalmologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Proverava se i vakcinalni status, a potrebno je i da se odrade i analize krvi i urina.

Pedijatar dr Saša Milićević napominje za Kurir da se iz godine u godinu primećuje da sve više dece ima krivu kičmu i ravne tabane.

– Deca se sve manje bave sportom, a sve više sede za računarom ili tabletom. Ne igraju se u prirodi, ne trče… Pored toga, imaju ravne tabane, manje hodaju bosi nego ranije. S tim je povezana i gojaznost, deca koja imaju veću telesnu težinu sklona su da imaju ravne tabane – rekao je dr Milićević.

Dr Milićević ističe da je sve to posledica savremenog načina života, te da deca više vremena provode ispred telefona nego u prirodi. Napominje i da ih sve više nosi naočare.

Foto: elements.envato.com

– Svi ovi zdravstveni problemi su u porastu upravo zbog ekrana i loših navika. Pored toga, dosta dece ima i karijes, ne peru zube redovno. Jedu slatkiše u velikim količinama, što je opet povezano i s gojaznošću. Apelujem na roditelje da se više posvete deci i boravku u prirodu, kao i da ih upišu na neki sport – kaže dr Milićević.

Načelnik specijalističke službe DZ “Savski Venac” dr Julijana Magdelinić, oftalmolog, ističe za Kurir da, prema podacima njene službe, dosta dece već sa šest godina ima ravna stopala i deformitete kičme u početnim fazama.

– Ima pojava i kratkovidosti i dalekovidosti. Jedan od razloga je genetika, a drugi razlog je to što se deca ne bave fizičkim aktivnostima. Nažalost, poslednjih godina beleži se porast svih ovih zdravstvenih smetnji. Tome doprinosi i to što su deca na tabletu ili računaru, umesto napolju u šetnji ili igri. Apelujemo na roditelje da decu sklone od ekrana, da se bave sportom i da izađu iz četiri zida! Deca treba da crtaju, čitaju knjige, da se igraju u prirodi – navodi dr Magdelinić:

– Deca nemaju dovoljno razvijen govor za svoj uzrast, vokabular im je siromašan, nemaju dovoljno razvijenu konverzaciju. Primećuje se i da su deca sve više asocijalna.

Foto: daily.jstor.org

Dr Jovan Vojinović i dr Marija Savić

Čak 80% šestogodišnjaka ima karijes, ne peru zube redovno!

Dečji stomatolog prof. dr Jovan Vojinović napominje da čak 80% šestogodišnjaka ima karijes!

– To su rezultati najnovijih istraživanja, a skoro 90% tih obolelih zuba uopšte nije sanirano. Deca od ranog uzrasta ne posećuju redovno zubara, ne peru zube, a jedu i mnogo slatkiša. Oni s tim zagađenim ustima ulaze u period kad treba da se jave zdravi zubi, a tad je dosta kasno da se bilo šta spreči.

Specijalista preventivne i dečje stomatologije dr Marija Savić napominje da se uočava u tom uzrastu veliki broj karijesnih zuba.

– Deca ne održavaju pravilno oralnu higijenu i imaju loš dijetetski režim u ishrani. Često roditelji ovaj sistematski pregled doživljavaju samo kao potpis, a nisu dovoljno informisani o važnosti zdravlja zuba. Neki se prvi put susreću sa stomatologom u šestoj godini, roditelji bi trebalo već u prvoj godini detetovog života da posete zubara kako bi dobili korisne informacije. Mnogi ne znaju da s higijenom zuba treba početi upravo s nicanjem prvih zuba.

Činjenice

Sistematski za upis u prvi razred podrazumeva

– pregled ORL

– pregled oftalmologa

– pregled fizijatra

– pregled logopeda

– pregled stomatologa

– pregled pedijatra

– laboratorijske analize krvi i urina

– proveru vakcinalnog statusa i vakcinacija

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments