Foto: Pexels
Ukoliko se pitate šta da radite ako želite da budete napolju tokom leta, na plaži ili bazenu, a da kosa ne bude oštećena, za početak možete da preduzmete neke osnovne, jednostavne korake:
  • Obmotajte kosu maramom
  • Nosite šešir sa širokim obodom
  • Nosite suncobran
  • Izlazite na sunce samo u ranim jutarnjim satima i kasnije tokom dana
  • Ako plivate u bazenu sa hlorisanom vodom nosite kapu za plivanje ili smotajte kosu u visoku punđu kako je ne bi pokvasili
  • Ako pokvasite kosu u bazenu, obavezno je isperite, jer ta voda sadrži hemikalije poput hlora
  • Koristite kozmetički SPF proizvod koji štiti kosu od štetnih UV zraka
  • Koristite proizvode i balzame za kosu koji odgovaraju vašoj boji i tipu kose.

Oštećena kosa može da se obnovi kako bi bar privremeno  izgledala zdravo, ali ništa ne može trajno da „popravi“ oštećenu kosu. Kada se ošteti moguće je „kamuflirati“ je proteinskim tretmanima i uljima za mekoću i vlagu kako bi poboljšali njen izgled. Jedini način da trajno poboljšate oštećenu kosu je da je odsečete i pustite da ponovo izraste.

Mali trikovi za zaštitu kose od sunca

1. Ukoliko ne volite da nosite šešir ili maramu na plaži, pokušajte da umasirate kremu sa cink oksidom na delove glave koji su izloženi suncu kako bi sprečili da se kosa proredi. Nanošenje malo kreme za sunčanje na delove kose i na skalp mogu da pomognu u zaštiti tih ranjivih područja. Ako je kosa dovoljno duga, povlačenjem unazad i vezivanjem kose u niski rep pokrićete ova kritična područja.

2. Tretirajte kosu kao kožu, kada je u pitanju krema za sunčanje. Zaštitu od sunca možete naneti i direktno na kosu. Postoje proizvodi za zaštitu od sunca koji mogu da se koriste i za lice i za telo i za kosu. Samo ga zagrejte između dlanova i zatim nežno prođite prstima kroz kosu. Takođe, moguće je naći i specijalizovane preparate za zaštitu kose od UV zračenja. Najčešće su uljani i u sebi sadrže  botaničke sastojke poput maslinovog voska, koji hrani i oblaže dlaku, ekstrakata nevena, breze i ruzmarina, koji hidriraju i omekšavaju, i ricinusovog ulja za sjaj i vlažan izgled kose.

3. Koristite prirodno ulje za zaštitu kose od sunca. Ova ulja povlače trostruku funkciju: zaglađuju kutikulu, dodaju sjaj i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Među najboljima su ulje od komine (koščica masline), ulje avokada, kokosovo i maslinovo ulje.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments