Foto: Printscreen/Twitter

Uragan Ijan ponovno je ojačao i danas će se približiti obali Južne Karoline, izvestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

“Ijan bi mogao da ojača pre nego što sutra stigne do kopna nakon čega će, prema prognozama, brzo oslabiti iznad jugoistočnog dela SAD s petka na subotu”, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da bi Ijan mogao stići do kopna u petak oko 14 sati po lokalnom vremenu, severno od Čarlstona.

Upozorenje za uragan izdato je na priobalnom području dugom oko 370 km, od granice Južne Karoline i Džordžije, sve do Kejp Fira u Severnoj Karolini.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper pozvao je stanovnike da “preduzmu potrebne mere” i upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada. “Oluja je još opasna”, rekao je on.

Podsetimo, Uragan Ian pogodio je u sredu posle podne Floridu kao uragan 4. kategorije, sa vetrovima maksimalne brzine od 241 km na sat.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da bi uragan Ijan mogao biti “najsmrtonosniji” uragan u istoriji Floride. “Još se ne znaju tačni podaci, ali prema prvim izveštajima koja smo čuli, broj poginulih mogao bi biti znatan”, rekao je Bajden.

Samo u okrugu Šarlot na Floridi prijavljeno je 10 smrtnih slučajeva, a gotovo 90 posto Fort Majers Biča na jugozapadnoj obali ove američke države je sravnjeno sa zemljom.

Strahuje se da će broj preminulih nadmašiti broj stradalih u Katrini, a prema nekim nezvaničnim i nepotvrđenim procenama već sada je broj žrtava Ijana oko 200 ljudi.

Milioni ljudi su ostali bez struje, mnogi bez domova.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments