Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen dolazi danas u jednodnevnu posetu Srbiji, a očekuje se da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o energetici, usklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i o dijalogu Beograda i Prištine.

Na niškom aerodromu „Konstantin Veliki” Fon der Lajen će dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom će zajedno obići radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica, prenosi Beta.

Fon der Lajen će potom u Beogradu odvojeno razgovarati sa Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Na početku zapadnobalkanske turneje u sredu, Fon der Lajen je u Skoplju kazala da je EU pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi pomogla tom regionu u suočavanju sa energetskom krizom.

Tokom jučerašnje posete Prištini, Fon der Lajen je rekla da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

U Beograd dolazi iz Sarajeva, gde će danas razgovarati sa članovima Predsedništva BiH, drugim političkim akterima i predstavnicima civilnog društva i svečano otvoriti tunel „Ivan” na „Koridoru 5c” koji je finansirala i Evropska unija.

Fon der Lajen je juče posetila i Tiranu, a zapadnobalkansku turneju završava sutra u Podgorici.

Tri teške teme
U Beograd dolazi samo dva dana pošto je Srbija dobila novu vladu, a iako je sama najavila da će u fokusu biti tema energenata, verovatno je da će se na stolu naći još dva ključna pitanja – sankcije Rusiji i dijalog sa Prištinom, prenosi Euronews Srbija.
Iako analitičari ističu da Fon der Lajen neće dozvoliti da nijedna druga tema “proguta” pitanje energetike, činjenica da do turneje dolazi dve nedelje nakon što je Evropska komisija objavila izveštaje o napretku svih zemalja regiona naslućuju da će u razgovorima sa balkanskim zvaničnicima biti reči i o sprovođenju neophodnih reformi. Izveštaj o Srbiji ove godine bio je nešto oštriji u odnosu na prošli, pa je sigurno da će predsednica Evropske komisije pomenuti i pitanje usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.
Takođe, do posete dolazi i u jeku krize između Beograda i Prištine, a sve uoči isteka roka za preregistraciju vozila. Iako su se iz Vašingtona i Brisela čuli pozivi da Priština odluku o preregistraciji odloži za još deset meseci, zvaničnog odgovora zasad nema, a pitanje koje se postavlja je i može li predsednica EK da donese dodatne pritiske ne dve strane kako bi se postigao barem neki dogovor.

politika.rs/Euronews.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments