Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Nakon uspešno završene javne nabavke, direktor JGSP „Novi Sad“ Ivan Radojičić danas je sa direktorkom Prodaje poljske kompanije „Solaris Bus & Coach“ Martom Lis potpisao ugovor za kupovinu 10 novih, niskopodnih i 12 metara dugih standardnih električnih autobusa sa pripadajućim stanicama za punjenje.

Potpisivanju su prisustvovali ambasador Republike Poljske u Srbiji Nj.E. Rafal Pawel Perl, savetnik za politička i ekonomska pitanja Adrian Kleczyński, zamenik gradonačelnika Novog Sada Miloš Đurić, šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Žarko Mićin, članica Gradskog veća zadužena za za budžet, finansije i investicije Adrijana Mesarović, te predstavnici kompanije „Solaris Bus & Coach“ i JGSP „Novi Sad“.

Foto: JGSP “Novi Sad”

Javni poziv za kupovinu električnih autobusa raspisan je 4. novembra prošle godine nakon ugovorenog kreditnog aranžmana predstavnika Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Programa „Zeleni gradovi“ EBRD. Vrednost nabavke novih autobusa bila je osam miliona evra, uključujući i PDV. Na javni poziv javila su se tri ponuđača, „Solaris Bus & Coach“, OJSC Holding Management Company “Belkommunmash” iz Minska i DAT Holding DOO iz Beograda, a izabrana je tehnički odgovarajuća, finansijski prihvatljiva (6,2 miliona evra bez PDV) i formalno-pravno ispravna ponuda.

– Potpisivanjem ovog ugovora gradski prevoznik je napravio veliki korak u budućnost, tako da današnji dan slobodno možemo svrstati u kategoriju istorijskih dana za JGSP „Novi Sad“. Veoma sam zadovoljan što kupujemo nove autobuse kompanije koja uživa odličnu reputaciju u autobuskoj industriji i ima veliko iskustvo. Ulaganje u ovakva, ekološki prihvatljiva, vozila javnog prevoza deo su našeg nastojanja da se smanje efekti staklene bašte u gradu. Novi autobusi na električni pogon neće puštati štetne emisije u atmosferu i obezbediće kvalitetnu vožnju zahvaljujući tihom i nesmetanom radu motora. Očekujemo da deset ovih modernih, udobnih i bezbednih autobusa saobraćaju našim ulicama do kraja godine – rekao je nakon potpisivanja ugovora direktor JGSP „Novi Sad“ Ivan Radojičić.

On se osvrnuo na veliki ekološki uticaj koji autobusi imaju na životnu sredinu, te dodao da je JGSP „Novi Sad“ uz pomoć Grada u proteklom vremenu uspeo da kupi i 100 novih vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas koji ispunjavaju najviše ekološke standarde Euro 6.

Novi „Solarisovi“ niskopodni autobusi na električni pogon, uz postavljene kamere unutar vozila i klima uređaje, koji su standard od koga JGSP ne odstupa, imaće i moderni retrovizor Mirror Eye, odnosno set kamera koje zamenjuju konvencionalna spoljna ogledala (retrovizore) i prikazuju vozaču područje neposredno oko autobusa, čime je znatno povećana bezbednost u saobraćaju.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments