Foto: Radio Beograd

Tih 30-ih godina prošlog veka televizija je malo gde zaživela, a emisije su i dalje bile “eksperimentalne” u Francuskoj, Rusiji i Nemačkoj. Na televiziji se radilo i u Japanu, Americi, Holandiji i Engleskoj. 

Engleska televizijska kompanija raspisala je 1936. godine. Tražilo se osam spikerki sa zvučnim i lepim glasom, sa urođenim glumačkim talentom. Jedan od uslova je i da moraju biti lepe. Lepota kandidatkinje mora biti kontrastna kako bi svaki deo lica dobro odudarao od okoline. Ovom uslovu najviše su odgovarale crnomanjaste dame, tako da on eliminiše plave dame.

Foto: TIME

Spikerka mora da ima duguljastvo, ovalno lice i oštar nos, kako bi njen lik dobro harmonirao sa oblikom rama i platna televizijskog prijemnika. Dama mora biti udata, što takođe proređuje broj kandidatkinja. Tada je primećeno da su se spikerke udavale vrlo brzo, pošto je njihov glas slušao i njihov lik gledao veliki broj muškaraca.

Poslednji uslov je bio da spikerka mora biti zdrava i otporna na vrućinu, jer u televizijskom studiju, usled jakih sijalica i reflektora vlada vrućina od 40 do 50 stepeni!

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments