Foto: Informatika
Građani Novog Sada moći će novčanim donacijama da pomognu nacionalnu kampanju solidarnosti „Za 1000 porodica sa ivice“ preko uplatnica UNICEF-a koje će im ove nedelje stići uz mesečni oktobarski račun za JKP “Informatika“.

Rezultati najnovijeg UNICEF-ovog istraživanja o uticaju pandemije COVID-19 na porodice sa decom u Srbiji, pokazuju da je negativan uticaj pandemije na prihode domaćinstva i dalje prisutan, iako donekle ublažen. COVID-19 pandemija je dodatno otežala položaj osetljivih grupa, posebno onih koji žive u domaćinstvima sa najnižim prihodima.

Siromaštvo može da ostavi dugotrajne posledice na decu i zato je važno da se na vreme pomogne porodicama u najvećem siromaštvu da prebrode krizu izazvanu pandemijom. Zato je UNICEF u Srbiji pokrenuo nacionalnu kampanju solidarnosti kako bi obezbedio jednokratnu finansijsku pomoć za 1000 porodica koje žive u najvećem siromaštvu. Za dva meseca, trajanja kampanje prikupljeno je 14 miliona dinara, zahvaljujući donacijama 8.130 pojedinaca i 49 kompanija. Ovim sredstvima obezbeđena je podrška za oko 460 porodica sa decom. Kompanija Catena Media, obezbedila je podršku za oko 300 porodica.

UNICEF poziva Novosađane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti , i da kroz donacije učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.

-Čak i pre pandemije COVID-19, u Srbiji je 7 odsto ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu, a znamo da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica. Zato su novčana davanja izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima. Dolaskom zime, životni uslovi postaju još teži, a troškovi rastu. Zbog toga je potrebno da se svi udružimo i osiguramo porodicama koje se bore sa teškim siromaštvom da zimu dočekaju spremni uz ono osnovno – čvrst krov nad glavom, dovoljno ogreva i toplu odeću i obuću za decu“, poručila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Program UNICEF-a za jednokratnu finansijsku pomoć porodicama sa decom koje žive u najvećem siromaštvu odvija se u okviru programa saradnje s Vladom Republike Srbije.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments