Foto: Outlook India

Kako ukrajinski rat i dalje traje, poplava uznemirujućih vesti može otežati koncentraciju ili izazvati nove strahove i brige, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Emocionalni odgovor na rat potpuno je normalan, ističe stručnjakinja za mentalno zdravlje Rejnhild Furstenberg.

Evo nekoliko saveta za sve koji se trude da pronađu pravu ravnotežu između svakodnevnih zadataka, briga oko rata i onoga što donosi budućnost:

Filtrirajte informacije i udaljite se

Situacija u Ukrajini trenutno dominira većinom informativnih programa i mnogim razgovorima. Ako ljudi u vašoj neposrednoj blizini pričaju o ratu na poslu i čini vam se da vam je previše, sasvim je prihvatljivo postaviti granice.

Negativne vesti i slike utiču na to kako se osećate, pa ova stručnjakinja predlaže smanjenje količine vesti koje “konzumirate”.

Pobrinite se da vesti dobijate iz pouzdanih izvora, tako da ne upijate sve što je bez filtera ili ikakvog razmišljanja. Takođe, imajte na umu činjenicu da, iako su događaji u Ukrajini vrlo prisutni, vaš život verovatno ima područja koja su pozitivna i stabilna. Usredsređenost na to može pomoći sprečiti da strahovi prevladaju.

Razmislite o tome kako možete podržati pogođene ljude na specifičan. Možda možete donirati novac ili predmete koji su potrebni ljudima, ili možda imate slobodnu sobu u kojoj bi izbeglice mogle da borave. Možete podržati humanitarne organizacije.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments