Foto: Blic

Gasili su vatrogasci ovih dana velike požare kod Preševa, na Vršačkom Bregu, kod Novog Pazara. Vatrogasci su uvek u pripravnosti, a požar na otvorenom lokalizuju za 24 časa i u tome im pomaže pet helikoptera sa vedrima.

Od početka godine u Srbiji je zabeleženo ukupno 18.335 požara, a 70 osoba je stradalo, uglavnom u požarima u stambenim objektima, pokazuje evidencija MUP-a.

Od 1. januara u Srbiji je izbilo 12.129 požara na otvorenom, a svi su stavljeni pod kontrolu za samo 24 sata. Osam osoba je u tom periodu stradalo, a 48 je spaseno direktno iz požara.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić je za RTS precizirao da su od 1. jula imali 5.717 intervencija, od kojih su požari na otvorenom bili u 3.797 slučajeva. Stradalih nije bilo.

“U ovom momentu nemamo nijedan aktivan požar, imali smo proteklih dana značajnije, u Novom Pazaru, Preševu, Bukovcu kod Novog Sada i u Vršcu. Svi su likvidirani ili lokalizovani”, naveo je Čaušić.

Iako ima na određenim mestima panjeva koji gore, vatra u takvim slučajevima ne može da se proširi i oni će se sami ugasiti, dodaje Čaušić.

Ističe da su u Sektoru za vanredne situacije na oprezu 24 sata kada su ovako visoke temperature, jer suša povećava rizik od izbijanja požara na otvorenom. Dodaje da je ljudski faktor u najvećem broju slučajeva uzrok.

Ukazuje na opasnost do koje može da dovede bacanje opušaka, paljenje strnjike, roštiljanje, ali i neisključivanje ringli, klima-uređaja i punjača kada nismo kod kuće.

Ilustracija

Srbija ima pet helikoptera sa vedrima 

MUP ima pet helikoptera sa vedrima, a u narednim mesecima stižu i pojačanja, najavljuje Čaušić.

“Naši eksperti na terenu procenjuju da li je svrsishodno i moguće koristiti helikopter, zatim se konsultujemo sa kolegama iz helikopterske koji vrše izviđanje sa pilotskog stanovišta i ministar unutrašnjih poslova onda odobrava slanje helikoptera”, pojašnjava Čaušić proceduru.

Naši helikopteri bili su angažovani na gašenju požara u Trebinju i u Sloveniji.

“Obavili smo fantastičan posao u Sloveniji, najviše vode smo izbacili od svih timova za spasavanje… Srbija je uvek spremna da pomogne i helikopterima i vatrogascima. Ne samo da je humano pomoći, već je to i veliki prestiž. Srećan sam što imamo kapacitet, znanje, obučene ljude koji na najbolji način predstavljaju našu zemlju”, zaključio je Čaušić.

rts.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments