Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajendo je sa drugim visokim zvaničnicima obišao danas postrojenje daljinskog grejanja u toplotnom području toplana “Jug”. Više je povoda za njegov obilazak, a najbitniji je što Toplana proslavlja ove godine 60 godina postojanja, dobitnik je Novembarske povelje Grada, i najbitniji, provera kako funkcioniše sistem daljinskog grejanja u Novom Sadu. 

Vučević je istakao da je problem sa havarijom u Bugarskoj i ugroženom distribucijom za našu zemlju delotvorno premošćen uz pomoć Srbijagasa. Stanje je normalizovano već u popodnevnim časovima, te korisnici usluga JKP ”Novosadska toplana” nisu trpeli. Kada se dogodio problem u Bugarskoj, udružile su se ”Termoelektrana toplana” i ”Novosadska toplana”, tako da ćemo imati dodatne kapacitete za grejanje ove sezone.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U ovoj toplani koju smo danas obišli, toplani “Jug”, Novosadska toplona je u prethodne 2 godine investirala 500 hiljada dinara. Ugrađeno je sve ono što je najmodernije i najefikasnije plus je izgrađena druga po redu kogenerativnma stanica. Godišnje Novosadksa toplana investira između 8 i 10 miliona evra sopstvenih sredstava i to treba da joj služi na ponos, jer je grad poslednjih godine ne subvencioniše – istakao je Vučević.

Novosadska toplana raspolaže zalihama od 5 hiljada tona mazuta kao alternativno gorivo. Ukoliko dođe do neplanirane havarije, od 7 do 10 dana ima mogućnost da nesmetano isporučuje toplotnu energiju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– U planu su i dve velike investicije. Jedna je Toplana na Majevici koja bi imala u svom sastavu i bioenerganu, a pokrivala bi sve severno od Bulevara Vojvode Stepe i nove objekte na Bulevaru Evrope, čime se pokriva i deo naselja Jugovićevo. Toplana na Mišeluku je drugi veliki plan, a koji bi se realizovao za 2-3 godine – istakao je Vučević.

Sistem upravljanja proizvodnjom i distribucijom toplotne energije je u potpunosti automatizovan, primenjena je najsavremenija upravljačka i komunikaciona oprema, sistem je vođen i nadziran softverski i dinamički upravljan u realnom vremenu, uz izraženu brigu o zaštiti životne sredine. Novosadski sistem daljinskog grejanja poznat je po dostignutom nivou digitalizacije i koristi najsavremenije globalne softverske platforme.

Novosadska toplana greje preko 108 hiljada stanova, a za godinu ipo dana iz samo jedne stanice proizvela je struju u vrednosti od 30 miliona evra.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nele
04/11/2021 20:44

I kad počinje grejna sezona?