Nakon zemljotresa, koji je pogodio Hercegovinu, u Ljubinju i Berkovićima je oštećeno više od 130 javnih i privatnih objekata, a pojedine porodice su iseljene iz svojih kuća Foto: Srna

Velika materijalna šteta zabeležena je u Ljubinju na zgradama Opštine, Doma zdravlja, SŠC “Svetozar Ćorović”, Narodne biblioteke, staroj zgradi opštine, prostorijama vatrogasne jedinice, kao i na individualnim i kolektivnim stambenim jedinicama, piše Srpskainfo.

Zgrada opštine ne ispunjava osnovne mere bezbednosti i potrebno je pronaći alternativni smeštaj.

Zamenik načelnika Ljubinja, Vitomir Vojčić, rekao je za Srpskainfo da je opštinska Komisija za procenu štete već počela sa radom, kao i da su građani do sada prijavili 44 oštećena objekta.

Foto: Srna

– Situacija u selima još nije poznata jer ljudi tek sada odlaze i gledaju kakvo je stanje. Pored opštinske komisije biće formirana još jedna komisija građevinske struke koja će vršiti procenu terena – pojasnio je Vojčić.

Opštinski Štab za vanredne situacije doneo je zaključak da škole ove sedmice nastavu izvode onlajn.

– Ne mislimo da su objekti toliko ugroženi, ali s obzirom da je bilo već nekoliko potresa, iz predostrožnosti ćemo sačekati da se smiri tlo – precizirao je on.

Ljubinju je iz budžeta republičkih institucija obećano 500.000 KM za saniranje štete, a pomoć je najavljena i ostalim opštinama.

U opštini Berkovići prijavljena je do sada šteta na 99 objekata u privatnom vlasništvu i na šest javnih objekata. Štab za vanredne situacije procenio je da dva privatna objekta više nisu bezbedna za stanovanje, te da je tim porodicama potrebno pronaći alternativni smeštaj.

Foto: Evropsko-mediteranski seizmološki centar, fotografija iz Mostara

Za pet oštećenih javnih objekta, centralnu školu „Njegoš“ Berkovići, područna odelenja osnovne škole u Strupićima, Blacima i Dabrici i zgrada gde su smešteni RUGIP i Crveni krst Berkovići, tek će biti odlučeno da li su bezbedni za korištenje. Objekat „Narodne biblioteke Berkovići“ pretrpeo je neznatna oštećenja, ali je zaključeno da se u njemu mogu odvijati redovne aktivnosti.

U Bileći, gde se osetilo snažno podrhtavanje tla, prijavljena je manja materijalna šteta i pukotine na zgradi opštine, Narodne biblioteke, na pojedinim stambenim zgradama, kao i na kućama u selima Fatnica, Šobadine i Lađevići.

Šire područje Hercegovine u petak je pogodio zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale, nakon čega je usledila serija manjih potresa. Stradala je Elmira Sefo (27) iz Stoca, dok su njeni roditelji i sestra povređeni. U ovoj opštini proglašeno je stanje prirodne nesreće.

blic.rs/srpskainfo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments