VELIKA ZAPLENA KOKAINA U ITALIJI: Težak udarac kolumbijskom kartelu, oduzete 4,3 tone droge

Karabinjeri sa pronađenim narkoticima
Italijanska policija zaplenila je 4,3 tone kokaina, čija ulična vrednost iznosi oko 240 miliona evra, čime je nanet težak udarac kolumbijskom Zalivskom klanu, saopštili su danas istražitelji.

Policija je navela da jedna od najvećih ovakvih zaplena u Evropi, dolazi kao vrhunac međunarodne istrage čiji je rezultat raspisivanje naloga za hapšenje 38 osoba u šest zemalja: Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Holandiji i Kolumbiji, prenosi Rojters.

Istraga je trajala više od godinu dana i uključivala je i kolumbijsko pravosuđe i državnu bezbednost SAD, a pored kokaina, policija je zaplenila i 1,85 miliona evra u gotovini.

Kolumbijske vlasti saopštile su prošlog novembra da su fokusirane na razbijanje Zalivskog klana, čija se kriminalna mreža proteže na 28 zemalja širom sveta, nakon hapšenja vođe grupe Daira Antonija Usuge, zvanog „Otonijel“, u oktobru.

– Još jedan težak udarac za najvažniju grupu među kolumbijskim narko bandama- saopštili su italijanski istražitelji iz Trsta o ovoj zapleni.

Oni su rekli da je njihov rad otkrio „gustu mrežu“ veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca, među kojima su organizovane kriminalne grupe koje deluju širom Italije, uključujući „Ndrangetu“ iz regiona Kalabrije.

Kako se navodi, policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, što im je omogućilo da identifikuju “važne posrednike” u globalnom sistemu trgovine narkoticima i “značajan broj” prevoznika, prenosi Rojters uz napomenu da bi više detalja trebalo da bude saopšteno na konferenciji za novinare kasnije danas.

nsuzivo.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti