Foto: Novosadska TV

U Kliničkom centru Vojvodine u subotu je izvršena kadaverična transplantacija bubrega od strane multidisciplinarnog tima pacijentkinji uzrasta 48 godina

Preoperativna priprema, transplantacija, kao i prvi postoperativni dan protekli su uredno.

– Ovo je prva kadaverična transplantacija u 2022. godini u KCV sa kojom želimo da se pridružimo promociji davalaštva ćelija, tkiva i organa, kao čina najvišeg dometa humanosti koju pojedinac ili porodica pojedinca može imati. Pored toga, napominjemo da je u toku 2022. godine u KCV izvedeno 8 transplantacija bubrega od strane živih srodnih davalaca. Svi primaoci i davaoci su imali uredan postoperativni tok, otpušteni su iz Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa i nalaze se na kućnom lečenju i rehabilitaciji sa dobrom funkcijom transplantiranih organa – kažu u PR službi KCV.

Sve ovo govori o uvežbanosti brojnih timova za transplantaciju KCV i omogućuje dalji kontinuitet u obavljanju ovih procedura.

– Nadamo se da će se ubuduće ovaj vid donacije organa, kao čin najveće ljudske solidarnosti, obavljati rutinski u KCV kao i prethodnih decenija. Transplantacije organa od strane živih i kadaveričnih donatora su, ne samo vid najvišeg stepena humanosti pojedinca i porodica preminulih osoba, nego i jedini način preživljavanja, poboljšavanja kvaliteta života i trajnog izlečenja mnogih pacijenata – zaključuje PR služba KCV.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdana
26/12/2022 13:23

Ako je osoba preminula i njegovi organi su. Objasnite kako je ovo moguće sa mrtve na živu?

Miroslav
27/12/2022 21:27
Reply to  Zvezdana

Ala si glupa ovo je nevidjeno.
Dobro je nama sa kakvima zivimo…

Dr Mirjana Županski
27/12/2022 23:50

Bravo! Svaka cast kolegama! Mogli ste napisati i ko je izvrsio operativni zahvat! Da se javno i poimence napisu imena lekara koji su ucestvovali i izneli takav jedan tezak operativni poduhvat! Zasluzili su to!