Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan svete prepodobne Teodore.

Žena iz Aleksandrije  Teodora nagovorena nekom vračarom učini preljubu s drugim čovekom. Odmah je poče savest gristi. Ošiša se i obuče u muško odelo, pa stupi u muški manastir Oktodekat pod muškim imenom – Teodor.

Oklevetana od neke bludne device, da je zatrudnela Teodora se nije htela pravdati smatrajući tu klevetu kao kaznu Božju za svoj raniji greh.

Izgnana iz manastira ona 7 godina provede prebijajući se po šumi i pustinji, i još uz to negujući dete one bludnice. Pobedila sva vražja iskušenja: nije se htela pokloniti satani, nije htela primiti jelo iz ruku jednog vojnika, nije htela slušati savete svoga muža da se vrati k njemu. Sve je to bio samo prikaz đavolski.

Nakon 7 godina primi je iguman u manastir, gde prožive još 2 godine, pa se upokoji u Gospodu. Tek tada poznaše monasi, da je to bila žena; a igumanu se javi angel i objasni mu sve. Njen muž tada dođe na sahranu, i osta do smrti u ćeliji svoje bivše žene. Sv. Teodora imaše preveliku blagodat Božju: zverove ukroćavaše, bolesti isceljavaše, vodu u suhom bunaru izvede. Tako Bog proslavi istinsku pokajnicu, koja se trpljenjem 9 godina kajaše samo jedan svoj greh. Upokojila se 490. god.

Foto: Profimedia/ilustracija

Tek posle nekoliko godina proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin suprug.

nszuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments