Reka Vrelo protiče kroz naselje Perućac nadomak Bajine Bašte. Zbog svoje lepote privlači brojne ljubitelje prirode, a osim što je jedna od najkraćih reka na svetu u njoj se nalazi i kalifornijska pastrmka

Prirodna lepota Zapadne Srbije nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zbog veličanstvenog biljnog i životinjskog sveta mnogi ljubitelji prirode hrle u Bajinu Baštu.

Reka Vrelo u Perućcu koje je udaljeno oko 13 kilometara od Bajine Bašte svetska je atrakcija zbog koje dolaze turisti iz celog sveta.

Zbog toga što je dugačka svega 365 metara zove se i Godina, a to je čini jednom od najkraćih reka na svetu.

Foto: Rina

U srcu Perućca Vrelo, odnosno reku Godinu krase čarobni vodopadi, bistra voda i kalifornijska pastrmka. Izvire velikim vrelom i posle svog kratkog toka vodopadom, visokim 10 metara, uliva se u Drinu.

Moćna reka ispunjava želje

Reka Godina ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena.

Prema narodnom verovanju, ova reka ispunjava želje, a mnogi tvrde da su im se snovi ostvarili u roku od godinu dana nakon što su se prvi put pomolili nad Vrelom.

Foto: FTD.com

Prema verovanju svako ko prepešači ceo njen tok i baci novčić živeće srećno.

Druga legenda kaže da Vrelo ima moći, te da je mnogima pomogla da dobiju potomke.

Huk vodopada i miris javora u srcu Perućca

Voda se uz jak huk uliva u Drinu i pri tome se podiže pravi oblak od sitnih kapi, pa je na ovom mestu, čak i u vrelim letnjim danima izuzetno sveže i prijatno. Prizor od kog zastaje dah upotpunjuje miris javora, jove, zove…

Ova rečica ima sve ono što i mnogo veće svetske reke – veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta, a ono po čemu se izdvaja je kalifornijska pastrmka… Idealano za izlet ili odmor.

Bajina Bašta raj na zemlji

Osim reke Vrelo, Bajina Bašta obiluje prirodnim biserima, pa tako svi koji žele da osete čar prirode mogu da posete planinu Taru, reku Drinu, jezero Perućac i Zaovine, Mitrovac na Tari, vidikovac Banjsku stenu, izletište Lađevac…

Prijatne temperature tokom prolećnih i letnjih dana, svež i čist vazduh, kao i mnogobrojne lekovite biljke čine ovaj deo Srbije pravom rajskom oazom.

(Kurir.rs/Informer)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments