Foto: The Globe and Mail

Vinogradi porodice Đoković smešteni na jednom na najatraktivnijih zemljišta u Srbiji, na crvenom tlu bogatom kamenom, laporcem i krečom.

Srpski teniser Novak Đoković sa svojom porodicom zasnovao je vinariju u Šumadiji, kraj mesta Lipovac, između Aranđelovca i Topole, a prva vina iz ove mlade vinske kuće uskoro će se naći u prodaji. Vina Đoković danas su predstavljena u vinoteci Wine & Pleasure, i to prve dve etikete – Đoković Chardonnay 2020 i Đoković Syrah 2020, javlja portal Vino i fino.

Goran Đoković, Novakov stric i direktor vinarije, rekao je da su u vinsku avanturu krenuli pre sedam godina.

– Ima puno izazova, ali trudimo se da i u ovom poslu postignemo maksimum, kao u svemu. Ni Novakov svaki udarac reketom nije savršen, ali je on ipak najbolji na svetu – kaže Goran Đoković.

O teroaru, vinogradima i vinima govorio je enolog vinarije Mladen Dragojlović, koji je rekao da su vinogradi porodice Đokovi smešteni na jednom na najatraktivnijih zemljišta u Srbiji, na crvenom tlu bogatom kamenom, laporcem i krečom, sa krupnim belim komadima kamena. Na mestima gde je više kamena zasađen je sira, dok je šardone na krečnjačkom delu. Vinograd ima šest hektara – na tri hektara su bele, a na tri crne sorte. Uz šardone, posađeno je vrlo malo vionjea koji se šardoneu dodaje kao “začin”.

telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments