Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Međunarodna konferencija „Inovativne tehnologije pametnih elektroenergetskih sistema – IEEE PES ISGT Europe 2022″ koja se organizuje pod okriljem najvećeg svetskog udruženja stručnjaka u oblasti tehnike IEEE Power & Energy Society i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu počela je danas u Master centru Novosadskog sajma. Reč je o najvećem i najznačajnijem evropskom naučnom skupu na temu elektroenergetskih sistema koji, u periodu od 10. do 12. oktobra u Novom Sadu, okuplja preko 300 najuglednijih naučnika i istraživača iz 50 država sveta.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić istakao je da je Novi Sad prepoznat po kao centar IT industrije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Sa Fakultetom tehničkih nauka sarađujemo na mnogobrojnim projektima, počevši od projektovanja SPENS-a, nadzora nad garažama, radova na bazenu. Pokazali smo smelost i viziju za nove naučno-tehnološke inovacije, razvoj strategije Grada Novog Sada kao pametnog grada. To je strategija koja će nam pokazati gde Novi Sad treba sutra da se razvija, kako upravljati sa vodom, javnom rasvetom, otpadnim vodama, električnom energijom. Mislim da je najvažnije da se na ovoj konferenciji uradi umrežavanje, razmene iskustva i informacije- istakao je Đurić.

Vejn Bišop, potpredsednik Svetskog udruženja inženjera elektrotehnike, istakao je da su se na konferenciji u Novom Sadu okupili ljudi iz celog sveta, ne samo iz Evrope, kako bi razgovarali o dostignućima u oblasti energetike.

-Neke od tema koje će biti u ova tri dana na konferenciji su električna vozila, skladištenje električne energije, distribuiranje energetskih resursa, uključujući sunce i vetar, analizu podataka. Hvala svim izuzetnim ljudima u Novom Sadu i organizacionom komitetu- istakao je Bišop.

Vejn Bišop; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Događaju su prisustvovali i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković, direktor kompanije Schneider Electric Hub dr Dragoljub Damljanović, predsednik udruženja IEEE Serbia&Montenegro prof. dr Boris Dumnić, predsedavajući IEEE PES ISGT Europe 2022 prof. dr Luka Strezoski i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović koja je otvorila Konferenciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments