Foto: Phys.org

Analiza stotina studija, objavljenih u medicinskom časopisu “Lancet”, sugeriše da je 27 posto žena uzrasta od 15 do 49 godina doživelo fizičko i/ili seksualno nasilje od intimnog partnera tokom života.

Otprilike svaka sedma žena izjavila je da se to dogodilo u prošloj godini što je ekvivalent 492 miliona žena širom sveta.

Naučnici su rekli da je prava slika verovatno veća od procena, s obzirom na stigmu oko porodičnog nasilja zbog koje žene manje prijavljuju svoja iskustva.

Koautorka istraživanja dr Klaudia Garsija-Moreno rekla je da je napredak postignut u poslednjih 20 godina “krajnje nedovoljan” za postizanje međunarodnog cilja za eliminaciju nasilja nad ženama do 2030. godine.

-Iako je ova studija sprovedena pre pandemije koronavirusa, brojke su alarmantne i istraživanja su pokazala da je pandemija pogoršala probleme koji dovode do nasilja među intimnim partnerima kao što su izolacija, depresija i teskoba, kao i upotreba alkohola, smanjenje pristupa relevantnim službama- istakla je ona.

Zaključci studije takođe upućuju na to da nasilje počinje rano. Procenjuje se da je 24 posto tinejdžera uzrasta od 15 do 19 godina tokom života doživelo nasilje intimnog partnera.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments