Foto: MobileMuster

Više od pet milijardi, od procenjenih 16 milijardi mobilnih telefona u svetu, ove godine će biti otpisano ili odbačeno, procenili su stručnjaci.

Kada bi se nanizali jedan na drugi, oni bi dosegli visinu od 50.000 kilometara ili sto puta više nego što je visina na kojoj je Međunarodna svemirska stanica, objavio je istraživačko udruženje WEEE.

Iako sadrže zlato, bakar, srebro, paladijum i ostale komponente koje mogu da je recikliraju, gotovo svi ti neželjeni uređaji budu bačeni ili spaljeni što nanosi znatnu štetu okolini i zdravlju.

Mobilni telefoni van upotrebe samo su vrh ledenog brega od skoro 45 miliona tona globalnog elektronskog otpada koji se ne reciklira. Po istraživanju sprovedenom u šest evropskih zemalja iz septrembra ove godine u prosečnoj evropskoj porodici trenutno se nalazi oko pet kilograma takvog otpada.

Anketa je pokazala da 46 posto domaćinstava čuva malu električnu i elektronsku opremu jer će im možda zatrebati, 15 posto želi da ih preproda, a 13 posto da ih zadrži zbog “sentimentalne vrednosti”.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments