Foto: nsuzivo.rs

Kompletan drvored Liquidambra u ulici Kornelija Stankovića u Novom Sadu, podvrgnut je u ranim jutarnjim satima, specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima. Tretman folijarne prihrane svih 66 stabala obavljen je u ranim satima jer je tada proces fotosinteze najintenzivniji, a distribucija hranljivih materija najbrža.

Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima. JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad je tokom jeseni 2018. godine stara i oštećena stabla Catalpe (60 komada) zamenilo novim mladim drvoredom Liquidambra (66 komada). Redovnim merama nege održavamo ovaj drvored koji stasava, a folijarnom prihranom koju smo sproveli u ranim jutarnjim satima pomažemo da nesmetano raste i razvija se.

– JKP “Gradsko zelenilo” je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu drveća u drvoredima i parkovima, jer smatramo da drveće u urbanim sredinama, zbog emisije CO2, i drugih štetnih uticaja, dobija manje neophodnih sastojaka nego što mu je potrebno. Hranljive materije primenjene direktno na listove pomažu drveću da nadoknadi nedostatak pojedinih elemenata. Time se popravlja biološka kondicija drveća, njigova vitalnost i podstiče dalji rast i razvoj. Od aprila smo prihranili veliki broj drveća u više delova grada. Tretirali smo drveće na Novom naselju, Bulevaru oslobođenja,Futoškom putu, Limanima. A tokom leta nastavili smo i u drugim delovima grada – kaže Miloš Egić, direktor Zelenila.
Prihrana drveća preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. Lišće brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke, čime se omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam. Izuzetno je efikasan pri unosu mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama, obezbeđujući bujnost lisne mase i razvoj korenovog sistema i stabla.

Rastvor kojim se prihranjuje drveće nije škodljiv ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama.

U Novom Sadu ima blizu 100 hiljada stabala, a u poslednjih 10 godina, broj drveća se uvećao za oko 50 odsto. Posađeno je 54.216 novih sadnica drveća u gradu i prigradskim naseljima.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
29/08/2022 23:37

Sad kad se likvidambari posuše kao breze po gradu. Gradsko zelenilo, kakava ironicna kovanica…