Vlada Srbije je donela izmenjenu odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Povećane naknade mladima koji će biti uključeni u program “Moja prva plata”.

Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane, s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je na sednici usvojila i izmenjenu Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”, kojom su povećani iznosi novčane naknade nezaposlenim mladima koji će biti uključeni u ovaj program po novom javnom pozivu.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem iznosi su povećani sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno.

Novi javni poziv raspisaće Nacionalna služba za zapošljavanje u ponedeljak, 22. avgusta, a sve informacije biće dostupne na veb sajtovima www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs.

Do sada su realizovana dva ciklusa Programa, u koji je uključeno približno 18.000 mladih. Cilj Programa jeste osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: BETA SLOBODAN MILJEVIĆ

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Programom “Moja prva plata” stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećavanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i zapošljavanje, imajući u vidu to da je položaj mladih na tržištu rada nepovoljniji u odnosu na opštu populaciju u Republici.

Vlada je donela Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja Ivani Nišević, s obzirom na to da je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu – rukomet, održanom u Beogradu 2013. godine.

Ista odluka doneta je i za rukometaša Ivana Stankovića za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u tom olimpijskom sportu u Beogradu 2012. godine.

Donošenje ovakvih rešenja su od veoma važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje što boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji naše države, pa je samim tim od velikog značaja i interesa za Srbiju.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments