Foto: EPA / Stephanie Lecocq, Marina Lopičić, Shutterstock

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana za mame koje su rodile bebu u ovoj godini biće uskoro promenjena, kako bi sve majke koje su odbijene, a ispunjavaju uslove, mogle da dobiju novčanu pomoć.

Darija Kisić, ministarka za rad i predsednica komisije za dodelu novčanih sredstava za kupovinu prvog stana, istakla je da propis kojim se definišu uslovi za dodelu subvencije jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji.

FOTO: MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

– Država je odlučna da podrži majke da reše stambeno pitanje i zasnuju svoju porodicu, jer tako ulažemo u još bolju budućnost naše zemlje – rekla je ona za Novosti i dodala:

– Dosadašnja praksa pokazala je da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da su majke umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine. U narednom periodu nadležni će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da sve one koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države – navela je Kisićeva.

– Pozivam majke koje su rodile decu u ovoj godini, ukoliko ispunjavaju uslove, da podnesu zahtev za subvenciju za kupovinu nekretnine, jer država je odlučna i finansijski spremna da ih podrži – poručila je ministarka.

Inače, problem je nastao pošto su mame potpisale ugovor o kupovini stana na kredit uglavnom dan pre nego što su podnele zahtev za subvenciju, za šta su mesec dana prikupljale papire.

Pred državom koja odlučuje o dodeli novca, zbog potpisanog ugovora, one su već imale nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na novac iz budžeta.

Komplikovana procedura i neusklađenost propisanih uslova sa realnim stanjem na terenu odbili su mnoge parove da se upuste u avanturu obezbeđivanja krova nad glavom sa delom novca iz državne kase.

Do sada su subvencije za stan dobile četiri majke i to iz – Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. Prema podacima Ministarstva za rad u proceduri je 39 zahteva.

NAJVEĆA POMOĆ 20.000 EVRA

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana važi za sve mame koje su decu dobile od 1. januara 2022. Zahtev može da se podnese godinu dana od detetovog rođenja, a mama ne sme u trenutku podnošenja zahteva da ima nekretninu u vlasništvu. Maksimalna subvencija može da bude 20.000 evra.

kurir.rs/novosti.rs/nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
05/08/2022 14:13

A mame koje su rađale ranijih godina, nas ko j**e, naša deca nisu bitna. Koja nepravda!!!‍♀️

Biljana
06/08/2022 06:01

A mi sto smo par dana pre 2022 nemamo pravo ma daj kikiriki drzavo a zasto samo bebama iz 2022 treba krov nad glavom

Jasa
06/08/2022 22:22

Gde je ta pomoc npr za majke troje i vise deca, sto nemaju one pravo na ovakve subvencije. Sve majke, ne samo one koje su to postale 2022. Ako ne mozete da finansirate sve majke, nemojte ni da se brukate, cutite i kradite kao i do sad, obmanjujete narod, to vam bolje ide. Srecno majkama iz 2022.godine

Karina
08/08/2022 14:45

Šta će biti sa ostalim majkama koja su rađala decu troje i četvoro dece?Pre tog datoma a nemaju nekretnina .Zar one nisu rađale decu za natalitet Srbije?

Zbunjena
08/08/2022 16:04

A sta je sa ženama koje se vuku po vantelesnim oplodnjama,koje nisu krive jer nisu majke već im je to najveća želja? Ja sam jedna od njih. Kupujem sada stan, ali nisam mama i ne ispunjavam uslove… #nijefer

Tak tak
08/08/2022 16:42

Ovo je zaista sramno!, Sta ce majke koje su radjale ranijih god?, ko brine o toj deci i tim roditeljima!?, sva deca zadluzuju ista prava i treba menjati ovaj zakon kao i zakon za trece i cetvrto dete(podjednako isplatiti svima koji imaju troje i cetvoro dece do punoletstva)!, sramno je ovo sto se radi!, Da li smo svoje glasove i podržali vasu politiku da bi smo ravnopravno svi uzivali a ne samo pojedinci. A kako je sadašnja omladina sve bogatija, nama koji smo ranije radjali u tadašnjim uslovima treba mnogo veca pomoc nego sadašnjoj omladini!