FOTO: PROFIMEDIA
Na današnjoj sednici Vlada RS u tehničkom mandatu usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

Za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

Za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 % vrednosti radova na izgradnji kuće  na osnovu  tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

Za kupovinu kuće ili stana – u visini 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

Za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20% procenjene vrednosti  nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene  utvrđene  predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

novosti.rs/nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
17/02/2022 15:56

Razlog zasto otici iz zemlje! Nase dete rodjeno u 2021 nema pravo za krov nad glavom, imamo supruga i ja fakultete. Ja sa medicinskim faxom radim sa srednjom kao tehnicar, dok je ona nezaposlena! Kad predjemo 30tu godinu od kojih plata i stalnih poslova kredite da dizemo i da nase dete otplacuje kredit! Klosari jedni! Kakva diskriminacija i marginalizacija! Bitno da tuku plate po odborima, parlementima, kradu po tenderima! Mislio sam da mozda mozemo ovde ostati i uspeti ali jedva cekam da neko ceni znanje i diplome koje nisu kupljene! Nije ni tamo dobro ali sigurno je bolje!

Relja
17/02/2022 19:50
Reply to  Vladimir

Vladimire,objasnite ,molim vas ,sta vam znaci medicinski fax? Da li ste dr medicinskih nauka? Koji vam bio prosek? Gde ste to i sta diplomirali? Ako niste dovrsili ,zapnite dovrsite zapocete studije, pa onda se zalite na svoju drzavu i profesionalni status.ako budete imali razloga…a imacete.sigurno makar o visini zarada.U suprotnom ,hvatajte prvi avion,i pravac jos nekoliko godina za nostrifikaciju vase diplome,,strani jezik perfektan nivo pa nam javite kako je sve lagodno proslo.

Vladimir
19/02/2022 10:16
Reply to  Relja

Prosek 9, zavrsio pre 3 godine. Lekar opste prakse. Jos pitanja? Sta ste Vi zavrsili gospodine Relja? I kako ste dosli do posla?