FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA
Posle Nove godine sva prvorođena deca u porodici  dobiće od države 300.000 dinara jednokratne novčane podrške, kako je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koje je usvojila Vlada Srbije. 

Pomoć porodiljama za prvo dete do sada je bila 100.000 dinara, a Vlada Srbije je sada potvrdila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, na osnovu kojih će taj iznos od sledeće godine biti utrostručen.

U predloženom rešenju nalazi se još jedna velika dopuna Zakona – pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, a kao vlasnica nepokretnosti biće upisana majka.

Prema predlogu koji je otišao na Vladu, pravo na kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji.

Takođe, nekretnina ne bi mogla da se otuđi pet godina od kupovine, odnosno bez saglasnosti organa starateljstva. Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja prinove, a iznos koji će dobiti odrediće Vlada.

O pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments