Jedan pacijent životno je ugrožen od trovanja pečurkama, a stanje ostalih devet pacijenata je nepromenjeno, rečeno je jutros na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Pre nekoliko dana deset pacijenata se otrovalo gljivama koje su kupili na šabačkoj pijaci. Zbog toga je uhapšena 72-godišnja žena koja je prodavala pečurke, osumnjičena za delo protiv zdravlja ljudi.

Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive – upozorio je Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

Isto tako, ističu, treba biti pažljiv prilikom kupovine pečuraka na pijacama, a na deklaraciji bi trebalo da bude istaknuto ime pečurke, uzgajivača i koja institucija je obavila kontrolu kvaliteta.

U Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA ističu da je od proleća do sada lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama (14 ambulantno i 12 u bolnici), dok se u Evropi godišnje leči oko 10.000 ljudi, a da je smrtnost velika – između 10 i 50 odsto.

Napominju da je u prethodnom periodu bilo više kišnih dana praćenih toplim, sunčanim vremenom, što izaziva nagli rast i bujanje jestivih, ali nažalost, i otrovnih gljiva, i iz tog razloga upozoravaju da pored nekoliko stotina jestivih, nejestivih i lekovitih, postoji nekoliko desetina otrovnih gljiva.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

Beta, Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments