Foto: Sputnik / Milenko Kovačević

Dvorac je izgrađen je početkom 19. veka i prema nekim podacima, gradnja se završila 1826. godine. Sagradila ga je porodica Stratimirović, nakon što je zemlju dobila od Marije Terezije. Oba dvorca je (mali i veliki dvorac) sagradila su druga i treća generacija porodice Stratimirović, rođenih u Kulpinu. Izgled dvorca pre rekonstrukcije 1912. godine nije poznat i nema podataka o projektantu i graditeljima dvorca. Na jednoj staroj fotografiji sačuvan je prvobitni izgled ovog dvorca.

Foto: Vikipedija

Dvorac je dospeo u ruke porodice Dunđerski i biva rekonstruisan. Projekat je radio jedan on novosadskih najpoznatijih arhetekti iz tog vremena Momčilo Tapavica. Dvorac je spolja i iznutra urađen u klasicističkom stilu.

Poslednji veći radovi rađeni su 2009. godine. Mnoge serije i filmovi rađeni su u ovom dvorcu, a imanje je dato Poljoprivrednom muzeju.

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture je raspisao javni poziv za obnovu krova velikog dvorca u Kulpinu, poznatijeg kao Dunđerski dorac.
– Usled lošeg stanja krova i krovnih konstrukcija, a da bi se sprečilo prokišnjavanje i dalje propadanje, neophodno je uraditi kompletnu restauraciju krova jednog – Velikog dvorca u Kulpinu, nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja. Fasade dvorca su malterisane, dekorisane livenim gipsanim elementima i vučenim vencima i profilima. Usled atmosferske i kapilarne vlage koja je prisutna u zidovima i puno slojeva neadekvatnih popravki maltera i boje fasada se nalazi u izuzetno lošem stanju i neophodna je obimna restauracija – navodi se u tehničkom opisu projekta.
Procenjena vrednost radova iznosi 27.000.000 dinara bez PDV-a, a radovi bi trebalo da traju 110 dana. Ponude mogu da se šalju do 11. jula.
nsuzivo.rs/ekapija.com
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gare
26/06/2022 17:24

Pišite o tome ko obnavlja i u koje svrhe će biti Vila Ravne.