Foto: fkvojvodina.rs

Na današnji dan, 1914. godine, grupa učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu odlučila je da osnuje klub koji će kasnije izrasti u dvostrukog šampiona Jugoslavije i osvajača Kupa Srbije, kao i osvajača Srednjoevropskog kupa, odnosno klub koji će iznedriti nebrojeno mnogo reprezentativaca i igrača najvišeg svetskog nivoa.

Tim povodom, u Temerinskoj ulici broj 12 u Novom Sadu, na mestu gde je klub osnovan, predsednik FK Vojvodina Dragoljub Samardžić i predsednik Sekcije veterana „stare dame“ Vasa Pušibrk položili su lovorov venac na spomen-ploču postavljenu prilikom obeležavanja stogodišnjice kluba 2014. godine.

U ime celokupnog rukovodstva FK Vojvodina, predsednik kluba Dragoljub Samardžić je izjavio da mu je velika čast i zadovoljstvo što se danas nalazi na ovom mestu.

– Ovo je istorijsko mesto na kojem je pre 107 godina rođena naša Vojvodina. Drago mi je zbog toga što Vojvodina danas raste i napreduje, a u svakom slučaju zaslužuje poštovanje u fudbalskom svetu. Naša obaveza je da gledamo daleko u budućnost, ali da nikada ne zaboravimo prošlost. Ne smemo zaboraviti ljude koji su stvarali i gradili ovaj klub, ostavivši ga nama u amanet. Ovih 107 godina je dug vremenski period, ali mi koji volimo našu „staru damu“ i dalje je smatramo mladom i verujemo da će tek zasijati svojim punim sjajem – izjavio je Samardžić.

Dragoljub Samardžić i Vasa Pušibrk Foto: fkvojvodina.rs

Obraćajući se prisutnim veteranima, navijačima, kao i predstavnicima medija, član Upravnog odbora FK Vojvodina i istoričar Petar Đurđev rekao je da je „stara dama“ osnovana na mestu između dva sveta, Podbare i Salajke, gde je počeo da se sanja san o slobodi, ravnopravnosti i sportskom napredovanju.

– Nakon što je u martu osnovan prvi srpski fudbalski klub u Novom Sadu, taj san je počeo da raste, pa je u junu odigrana i prva utakmica. Potom je došao Prvi svetski rat, ali je klub nakon oslobođenja nastavio da živi. Svega 15 godina nakon toga, Vojvodina je već postala neizostavni deo kolektivnog identiteta građana Novog Sada, a posle Drugog svetskog rata počela da ostvaruje vrhunske rezultate, uključujući osvajanje trofeja i nastup u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona – izjavio je Đurđev, naglasivši da FK Vojvodina predstavlja ponos Novog Sada i izrazivši uverenje da će, nakon prošlogodišnjeg osvajanja Kupa Srbije, klub nastaviti da ostvaruje dobre rezultate.

Uz poštovanje važećih mera, fudbalski klub Vojvodina na simboličan način obeležio je najznačajniji datum u svojoj istoriji, koja traje već punih 107 godina.

Redakcija portala NS Uživo novosadskoj “Staroj dami” želi srećan rođendan.

nsuzivo.rs / fkvojvodina.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
20/03/2021 20:05

Samo napred Vojvodina!!