Svi vozači na teritoriji države Srbije od danas su u zakonskoj obavezi da na svojim vozilima imaju zimske pneumatike.

U vulkanizerskim radionicama ovih dana očekuju se veće gužve usled obavezne promene sezonskih guma. Sva četiri točka putničkih automobila moraju na sebi imati montirane zimske pneumatike i to sa minimalnom šarom od 4 milimetra.

Cene montaže i demontaže guma variraju od vulkanizera do vulkanizera, a tu su i dodatni troškovi balansiranja i evelntualne zamene ventila. Takođe, dobar vulkanizer će pre instalacije guma proveriti da li su felge vašeg vozila krive. Do deformisanja felge može doći i bez znanja vozača, a najčešće usled vožnje po lošim putevima. I najmanja deformacija pravi disbalans točka, što može prouzrokovati neravnomerno i prevremeno habanje pneumatika.

Za zimski set preporučuju se gume sa većim zidom, a prednost čine i čelične felge koje su jeftinije pri kupovini, jeftinije za servisiranje, ali i izdržljivije u odnosu na aluminijumske zbog čvrstine materijala. Takođe čelične felge su otpornije na uticaj soli.

Još jedan važan faktor je starost guma. Pojedini vozači prave grešku i kupuju polovne pneumatike “boljeg” proizvođača, a za isti ili sličan iznos mogu kupiti potpuno nove gume nekog “slabijeg” brenda.

Iako te polovne gume imaju dublju šaru od propisanog zakonskog minimuma, pneumatici menjaju svoj sastav usled starosti. Sama guma postaje tvrđa, gubi svoju elastičnost, što utiče na njene performanse. Iz tog razloga je nova guma, najbolja guma.

Starost svojih pneumatika možete proveriti tako što ćete potražiti tzv. “DOT” na zidu gume. Reč je o četvorocifrenom broju, u okviru kog prve dve cifre označavaju nedelju u godini, a druge dve godinu proizvodnje. Pneumatici koji su stariji od osam godina, smatraju se dotrajalim usled starosti, te bi iste trebalo promeniti iako je šara adekvatna.

Autor: nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Garigradjanin
01/11/2020 21:41

Obavezno samo ako na putu ima snega, leda ili poledice.

Жексеј
03/11/2020 17:33
Reply to  Garigradjanin

И температура нижа од 5 степени целзијуса.