Foto: pexels

Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada je za potrebe Gradske uprave za inspekcijske poslove, u čijem sastavu je i Komunalna milicija, raspisala 17. juna javnu nabavku za pet vozila i deset bicikala sa kamerama za nadgledanje poštovanja propisa u oblasti saobraćaja. Nabavka je objavljena u različitim partijama, sa rokovima važnosti prispelih ponuda 25. jula za vozila i 15. jula za bicikle.

Komisija je donela odluku za nabavku bicikala i sklopljen je ugovor sa dobavljačem „Ada sistem” iz Novog Sada, a odluka za vozila se očekuje najkasnije do 25. avgusta.

Prema rečima člana Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Zdravka Jelušića svi građani su svedoci velikog procenta nepropisno parkiranih vozila u gradu, a Komunalna milicija nije u mogućnosti da na tradicionalan način procesuira tako veliki broj prekršaja, pa je odlučeno da se kupe vozila i bicikli sa kamerama.

On je istakao da će uvođenjem bicikla sa kamerama, pored vozila koja će kontrolisati stanje na kolovozima, biti rešen problem nepropisnog parkiranja u pešačkim zonama, na trotoarima i biciklističkim stazama i da će to doprineti unapređenju komunalnog reda.

Kazne za one koji krše propise su visoke, iznose 250 000 dinara za parkiranje na zelenoj površini za pravna lica, 25 000 dinara za fizička lica koja parkiraju na zelenoj površini ili drugoj površini koja nije definisana kao površina za parkiranje, a pravno lice mora da plati 150 000 dinara ukoliko je vozilo parkirano na nepropisnom mestu koje nije zelena površina.

Puštanje sistema u rad podrazumeva i određena tehnička podešavanja, uspostavljanje direktne konekcije sa sistemom Ministarstva unutrašnjih poslova, ali se očekuje puna funcionalnost najkasnije do kraja tekuće godine.

Očekuje se da će ovakav sistemu prvim danima primene procesuirati više od 1 000 prekršilaca dnevno, ali se odgovorni u Gradu nadaju da će Novosađani relativno brzo prihvatiti nove okolnosti i drastično smanjiti broj nepropisno parkiranih vozila kako bi saobraćaj bio ubrzan na zadovoljstvo svih.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Majstor
10/08/2022 08:21

150 i 250 HILJADA dinara kazna za nepropisno parkiranje??? Aj da vidim koji ce mali preduzetnik to da vam plati… Sta god da radim u gradu, ni u prici nema nekog servisnog parkinga… Prozor vuglim po 500metara, pa na treci sprat… Jedino sto mogu je da se nepropisno parkiram na kratko, pa da istovarim… I sad treba da me uslika debil koji u zivotu sraf nije usrafio i da mi stigne kazna od 150.000 za koju treba da radim tri meseca… Za parkiranje???? A za teske telesne povrede, za kradju, kolike su tu kazne? Kad ce uhvatiti lopove sto kradu… Učitaj još »

Maja
10/08/2022 23:30

Da biste kaznili vozače sto se ne parkiraju na predviđeno parking mesto, najpre im ga omogucite!
Vecini je problem naći parking, pa su prinuđeni tako nepropisno ostaviti kola i pored straha od kazni. U suprotnom, gde bi snjima, kružiti do iznemoglosti dok se ne ukaze slobodno mesto ili nociti u njima? Ne resava se problem kaznama, već obezbeđivanjem dovoljnog broja mesta za parkiranje. Lečite izrok, ne posledicu, ako zaista želite zdravu sredinu.