Foto: Grad Novi Sad

Povećanju broja turista, pored povećanja smeštajnih kapaciteta, svakako doprinose i kulturni, ali i brojni sportski događaji čiji je domaćin grad Novi Sad, kao i sajmovi i kongresi.

Novi Sad je ove godine, u prvih osam meseci, oborio dva rekorda po broju turista. Prvi put u maju mesecu (58.304), i drugi put tokom jula meseca, kada je ostvareno 59.104 noćenja, od toga 12.313 noćenja ostvarili su domaći, a 46.791 strani turisti.

Ove godine, Novi Sad je i Evropska prestonica kulture, a rekorde po broju turista obara iz meseca u mesec, i to u poređenju sa 2019. godinom, koja je do sada bila najuspešnija.

Danas, na svetski dan turizma, pogledajmo kako se razvija turizam u srpskoj Atini:

Protekla, 2021. godina protekla je u znaku oporavka turizma u Novom Sadu, a prvih šest meseci ove godine pokazali su da je grad prava atrakcija za domaće i strane turiste.

 Stranaca je bilo gotovo dvostruko više nego domaćih turista, i to iz Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, SAD-a. Dolazili su nam gosti iz Katara, Indije, Gruzije, Japana, Brazila, Argentine i brojnih drugih zemalja. Naše turističke brošure su planule, ali Turistička organizacija Novog Sada spremila je još promo materijala na 17 jezika, što će biti vrlo korisno u predstojećim letnjim danima – izjavio je gradonačelnik Vučević tokom jula meseca.

Povećanju broja turista, pored povećanja smeštajnih kapaciteta, svakako doprinose i kulturni, ali i brojni sportski događaji čiji je domaćin grad Novi Sad, kao i sajmovi i kongresi.

Prosečna dužina boravka u prvih šest meseci tekuće godine iznosila je 3 dana. Turisti iz Srbije prosečno su noćili 2,5 dana dok su stranci prosečno noćili čak 3,5 dana.

Novi Sad se po broju noćenja stranih turista nalazi odmah iza Beograda, a ispred svih banja i planinskih centara, pa čak i kada je reč o zimskoj turističkoj sezoni.

Na sajtu Turističke organizacije grada Novog Sada turisti mogu da pronađu sve ponude koje krase i velike svetske metropole, kao što su: Novi Sad u tri dana, Novi Sad u 52 nedelje, Šta obavezno posetiti u Novom Sadu i još mnogo toga.

– Novi Sad je grad koji buja, cveta, on je poput drveta koje daje mnogo plodova, a njegovi plodovi su gostoprimstvo, priroda, dodir sa viševekovnom istorijom, tradicijom, … a naš Novi Sad je takav zato što ga njegovi Novosađani vole, ponosno je napisao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svojim društvenim mrežama.

vojvodinauzivo.rs/24sedam.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Građanin
28/09/2022 11:07

Preduzmite mere za čistiji grad! Naročito borbu protiv šaranja grada! Ovo je takvo ruglo gde nigde nema! Učite decu od malih nogu gde se baca smeće, da se ne uništava zajednička imovina! Čemu skuži građansko obrazovanje u školama?!