Foto: nsuzivo.rs

Gradilište u Kisačkoj ulici jedno je od najvećih u Novom Sadu istakli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom današnjeg obilaska radova na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, na potezu deonice Beograd-Novi Sad.

Kako je rekao gradonačelnik, država Srbija angažovala je kineske partnere, i ovako nešto ranije nismo mogli da vidimo. Dobijamo kompletno nov, moderan nadvožnjak, potpuno bezbedan i za drumski i za železnički saobraćaj.

Foto: nsuzivo.rs

-Nadamo se da će rokovi biti ispoštovani, jer je izazovno regulisati saobraćaj zbog nemogućnosti da koristimo jednu od najfrekventnijih ulica, odnosno tranzitni pravac. Međutim da bismo dobili novo i bolje, moramo biti strpljivi i izdržati, posebno što vidimo da se neumorno radi, po svim vremenskim uslovima. Očekujemo da početkom 2022. godine dočekamo prvi brzi voz iz Beograda u Novom Sadu. Ova brza pruga će potpuno izmeniti narativ razvoja gradova na trasi. Reč je o izuzetno važnoj saobraćajnici i kada spojimo Budimpeštu sa Beogradom, preko Novog Sada, Srbija neće više biti ista, biće mnogo bolje mesto za život – istakao je gradonačelnik Vučević.

Radovi na novom modernom nadvožnjaku, predvorju ulaska u glavnu novosadsku železničku stanicu, izvode se pod pokroviteljstvom našeg resornog ministarstva. Prema rečima ministra Momirovića, izgradnja brze pruge je najkompleksniji investicioni poduhvat u Srbiji, u kojem je tehnološka komponenta mnogo drugačija od svega što je do sada.

Foto: nsuzivo.rs

– Vozovi će ići 200 km na sat i vreme putovanja između Beograda i Novog Sada biće samo pola sata. Na realizaciji projekta angažovane su dve kineske, jedna ruska i brojne domaće kompanije. Gradimo novu infrastrukturu ove zemlje, obim investicija je rekordan i ne može da se meri ni sa jednim investicionim talasom u prošlosti. Molim Novosađane za razumevanje, jer ovakvi građevinski poduhvati blokiraju ulice što remeti normalan život, ali trudimo se da maksimalno ubrzamo radove – rekao je ministar Momirović.

Kako je istakao Momirović, Očekuje se da 1. marta bude gotov nadvožnjak, kada će pruga biti puštena u saobraćaj i biće normalizovan saobraćaj u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments