Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće u Briselu, u okviru dijaloga sa Prištinom, o krizi na Kosovu i Metohiji uoči početka najavljenog kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama. U razgovorima će, prema najavi iz Brisela, učestvovati visoki predstavnik EU Žozep Borelj, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Borelj i Lajčak sastaće se najpre odvojeno sa delegacijama

Očekuje se da u svakom momentu počnu, kako su zvaničnici EU opisali, vanredni i hitni sastanci Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa delegacijama iz Beorgada i Prištine, javlja dopisnik RTS-a Dušan Gajić. Najpre će se održati odvojeni sastanci, a predviđen je i zajednički sastanak.

Predviđeno je da se šef evropske diplomatije obrati novinarima na kraju sastanka, ali nije dat vremenski okvir za to, jer se ne zna koliko će sastanci trajati.

Prema najavama, ovo sastanak koji bi trebalo da reši aktuelnu krizu, spreči nove eskalacije na terenu i reši pitanje registarskih tablica i povrtak Srba u institucije.

U danima pred sastanak najavljivano je da je potrebno da do sastanaka dođe pre 21. 11. kako se ne bi došlo na ivicu opasne situacije.

U Briselu se danas održava hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koja je najavila da će kažnjavati vlasnike vozila srpskih registarskih oznaka od 22. novembra, umesto od danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će se od osam časova sastati, najpre odvojeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Potom će uslediti zajednički sastanak sa dvojicom lidera, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

U fokusu dijaloga, koji će se održati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU.

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora “ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije”.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice akronima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

RTS

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
21/11/2022 14:20

Razuman covek bi rekao, dao si im teritoriju, ne vrsimo vlast, nemamo tamo vojsku, policiju, pravosudje… ali tablice NE DAMO! 🙂

Last edited 12 dana ranije by SNS Uzivo