Foto: Shuterstock

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti, da je naša najveća greška je što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije i dodao da imamo osam nota o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti. Govoreći o neuvođenju sankcija Rusiji, poručio je da se rukovodimo svojim interesima i da nikome ništa ne dugujemo. Naveo je i da neće biti značajnijeg povećanja cena gasa i struje za domaćinstva. Najavio je i da će mladi do kraja godine dobiti po 5.000 dinara.

O neuvođenju sankcija Rusiji: Rukovodimo se svojim interesima i nikome ništa ne dugujemo

Bez obzira šta mi mislili o politici Evropske unije prema Kosovu i Metohije, Srbija i njena Vlada moraće da nastave da rade na mnogo reformi na evropskom putu, rekao je Vučić.”Ono što za nas predstavlja problem, što nosi sve klastere i poglavlja jeste situacija na KiM i usklađivanje sa spoljnom politkom EU”, rekao je Vučić.

Istakao je da u rukovodstvu zemlje na dnevnom nivou razgovaraju o usklađivanju sa spoljnom politkom EU.

“Naravno da ponekad postoje različiti stavovi, ali mi nikada nećemo govoriti ni izlaziti pred naciju, a da nemamo u potpunosti jedinstven stav. Mislim da smo svoju politiku postavili dobro, ali se okolnosti menjaju. I dalje smatramo da nije fer da mnogi imaju odnos prema Srbiji kao da se ništa nije dogodilo 1999. i 2008. godine, voleli bismo da žele bolje da razumeju našu poziciju, ali to neće biti slučaj”, rekao je Vučić.

Foto: printscreen/rts

Ukazao je da ćemo se rukovoditi u skladu sa svojim interesima i da nikome ništa ne dugujemo.

“Ovo ne radimo zato što imamo samo korist zbog cene gasa ili što će nas podržati u Savetu bezbednosti, ovo radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe i elementarnih moralnih principa, jer znamo šta su sakcije nama radile”, naveo je Vučić.

“Zadržaćemo takvu poziciju dok šteta koja se bude nanosila Republici Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju Republike Srbije takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost”, rekao je Vučić.

Ukazao je da nemamo konsenzus oko toga, iako postoje ideje.

“Da budem iskren i ja sam nešto oprezniji prema promeni politike, možda će buduća Vlada da donese neku drugačiju oluku, ali do sada takvih odnosa nismo imali. Ja neću bežati od toga da vam kažem i da smo promenili neku odluku ukoliko budemo video da ne možemo više”, poručio je Vučić.

Ističe da u ovom trenutku smatra da ne ugrožavamo naše vitalne i nacionalne interese.

“Privukli smo 3 milijarde i 11 miliona direktnih investicija”

Predsednik je rekao da je Srbija uspela da privuče 3 milijarde i 11 miliona direktnih investicija.

Možemo da očekujemo, dodaje da ćemo biti blizu rekordne prošle godine.

“Važno je da ukažem na činjenicu da su dosta ulagale japanske i kineske firme. One nam obezbeđuju ovakvu sigurnost, one nam obezbeđuju plate, penzije”, rekao je Vučić.

“Završićemo u narednih godinu dana pet auto-puteva i brzih saobraćajnica”

Predsednik Srbije najavio je da će se u narednih godinu dana završiti pet auto-puteva i brzih saobraćajnica.

“Od Nove godine svi čarapani da znaju da će imati auto-put od svog mesta do Beograda. Ta deonica biće otvorena do kraja ove godine. Verujemo da ćemo do kraja marta završiti Sektor B obilaznice oko Beograda, a onda idemo u dogavaranje Sektora C. Do septembra bi trebalo da bude gotova Ruma – Šabac, a do kraja 2023. brza saobraćajnica do Valjeva”, rekao je predsednik.

Najavio je i ulaganja u železnicu, i dodao da se radi brza pruga Beograd-Niš.

“Razmišljamo da se spajamo sa Vrbicom ka Crnoj Gori, jer nam je pruga tu u užasnom stanju. Do kraja 2025. imaćemo u postunosti završenu prugu kroz Srbiju ka Mađarskoj”, rekao je Vučić.

Kako kaže, uspeli smo da ne odustanemo ni od jednog projekta, uprkos velikoj krizi u svetu.

“Ne odustajemo ni od jedne investicije uprkos krizi”, poručio je Vučić.

Pred Novu godinu mladima po 5.000 dinara

Do kraja godine mladima po 5.000 dinara, ko se bude prijavio, najavio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, mladi će za pomoć moći da se prijave od 1. do 15. decembra.

Penzije veće za 9 odsto od 1. novembra, a od 1. januara 12,1 odsto

Od 1. novembra povećanje penzija će biti 9 odsto, a onda od 12,1 odsto od 1. januara, kaže Vučić.

Ukupno povećanje penzija zaključno sa januarom biće od 20,2 i 20,8 odsto, značajno više ili dvostuko više od međugodišnje inflacije, naveo je Vučić.

Time će prosečna penzija biti oko 38.000 dinara ili oko 322 evra, računajući i poljoporvredne penzije.

Uvećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, u vojci 20,5 odsto.

Minimalna zarada biće 40.020 dinara.

“Nećemo imati probleme sa kukuruzom i pšenicom, imamo dovoljno soli, šećera i ulja”

Kada je reč o obezbeđivanju životnih namirnica, Vučić kaže da je Srbija obezbedila da imamo najjefinije hleb u Evropi – 53,5 dinara hleb “Sava”.

“Nemamo problema osim što smo imali veliku nesreću sa sušom, pa su zalihe kukurza i mogućnosti izvoza zančajno smanjene”, rekao je Vučić.

Ističe da nećemo imati problema ni sa kukuruzom ni sa pšenicom, kao i da imamo dovoljne količine suncokreta i više nego dovoljno.

“Imamo u zalihama našim 11 miliona kilograma soli i 11 miliona kilograma šećera”, rekao je Vučić i dodao da smo četiri puta na dva miliona rezerve konzervi.

Kada je reč o zalihama ulja, kako kaže, 11 miliona litara je u rezervama što je više od 50 dana potrošnje.

“Povećali smo količine i pasulja i graška sve za oko četiri puta u odnosu na podatke koje sam vam dao poslednji put. Tih problema u Republici Srbija bez obzira šta će se dešavati neće biti”, naglasio je predsednik.

“Na računu imamo 253,7 milijardi dinara”

Na računu imamo 253,7 milijardi dinara, što je više od 2 milijarde evra, nemamo problem sa “keš flou”, rekao je predsednik.

Javni dug iznosi 53,7 odsto. SAD duguju 1.000 puta više od Srbije, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, problem je dalje jačanje američkog dolara.

“Neće biti značajnijeg povećanja cene struje”

Naveo je i da deset dana nismo uvezli nijedan megavat struje, kao i da neće biti značajnijeg povećanja cene.

“I kada bude povećanja cena električne energije, kao i cena gasa, biće u veoma razumnim i malim okvirima. Srbija će biti kao i do sada zemalja sa najnižom cenom električne energije”, rekao je Vučić.

Foto: screenshot/rts

Vučić: 20 odsto proizvoda namenske industrije mora da bude ostavljeno Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nova ulaganja u Vojsku Srbije i saopštio da je potpisao naredbu za sve naše fabrike da 20 odsto naših proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci

“Kao vrhovni komandant želim da vas obavestim, da sam da ne bismo ostali bez municija i oružja, potpisao da sve naše fabrike moraju da ostave našoj vojsci 20 odsto svega što proizvedu”, rekao je predsednik.

Ukazao je i da se krenulo sa dodatnim ulaganjima u deo naše namenske industrije.

“Ulagaćemo još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta jer je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju – kazao je predsednik”, rekao je Vučić.

“Najveće rezerve gasa u istoriji”

Vučić je rekao da imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije. “Naše skladiše u Banatskom dvoru je puno do čepa i ne trošimo sada nikakve zalihe gasa”, rekao je Vučić.

Dodao je da imamo 380 miliona tona gasa u skladištima u Mađarskoj i 284 miliona tona u Banatskom dvoru.

“Sa tih 660 miliona tona mi u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva meseca gasa da nam nijedan kubni metar ne dođe iz Balkanskog ili Turskog gasa”, rekao je Vučić.

Ističe da u Evropi samo Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo.

“I kada bude nekakvog povećanja cena gasa to neće prelaziti okvire razuma, što znači da će to povećanje cena kada doće, a neće skoro doći, biti ne posebno značajno”, rekao je Vučić.

“Imamo značajne rezerve nafte i dizela”

Predsednik Srbije je naveo da su obezbeđene zalihe dizela od 287.000 tona i dodao kako je u cevima nafte i u preradi za dobijanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekoida dotoka nafte, kao i zalihe benzina za 59 dana.

“Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za našu vojsku, što je suma od 160 miliona evra da bismo u potpunosti obezbedili sigurnost snabdevanja naftom i naftnim detirivatima za zimske mesece”, objasnio je Vučić.

Ukazao je da će  Srbija godina ima samo jedan naftovod koji ide preko Hrvatske, a da se ona pokazala kao nepouzdan snabdevač.

“Poslednji događaji pokazali su da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač. I mi smo razumeli poruku”, rekao je Vučić.

Kako kaže, snabdevaćemo se na različite načine naftom u ovom periodu i dodaje da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja, a koju ćemo naftovodom Janaf da dovodimo do naše zemlje.

Ukazao je da mi nemamo spojen naftovod ka Mađarskoj što bi nam, kako kaže, sada mnogo značilo.

“Moramo da krenemo u diverzifikaciju izvora nafte. Brzo ćemo krenuti da radimo naftovod kako bi se priključili na naftnu mrežu naših mađarskih prijatelja. Krenućemo i u brze razgovore sa našim drugim partnerima u regionu”, rekao je predsednik.

Preneo je da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske.

Naša ideja je da dodaje on, gradimo i naftovod prema Severnoj Makedoniji i luke Drač.

“Razgovaraćemo o tome sa našim partnerima iz Otvorenog Balkana”, rekao je Vučić.

Radimo na novim skladištima nafte, imamo dve ponude

Ukazao je da Srbija radi na novim skladištima nafte dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog “Vitola” za 400.00 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

Vučić je tokom obraćanja javnosti rekao da “Vitol” traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona.

“Donećemo odluku koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1. Gotovo dvostruko više”, rekao je predsednik.

Poručio je i da ćemo u narednih šest godina uložiti 12 milijardi u infrastrukturu.

“Imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova”

Ističe da je međunarodno pravo odavno pogaženo i da postoji samo pravo jačeg, ali da nama preostaje da se pozivamo na međunarodno javno pravo i da budemo možda i jedini koji se toga drže u potpunosti.

Kaže da je zahvalan našem narodu na KiM, kao i da ćemo nastaviti da im pružamo podršku.

Istakao je da zbog akcija koje Priština sa saradnicima preduzima na međunarodnom nivou za ulazak u brojne međunarodne organizacije.

“U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova, nastavićemo da radimo svoj posao”, rekao je Vučić

Ukazao je da je to težak posao, jer će velike sile svaku takvu odluku dodatno napadati.

Ističe i da nas čeka 2. ili 3. novembra da biro komiteta ministara Saveta Evrope donese odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.

“Oni čekaju da mađarski član napusti biro komiteta, da uđe litvanski član”, rekao je Vučić i dodao da unapred znamo šta su sve isplanirali.

“Politika naše zemlje je da mogu da nam uzmu sve, da nam urade sve, mi ćemo da se borimo svom svojom snagom, politički i pravo, da čuvamo svoju zemlju, svoje granice i teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali. U ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu dok sam predsednik za prihvatanje nezavisnosti Kosova i članstvo Kosova u UN”, naglasio je Vučić.

rts.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan NS
31/10/2022 14:12

Zašto su na fotografiji 11,000 dinara, a Vučić daje samo 5,000 dinara mladima?! Hoću sve pare sa fotografije!