Foto: Printscreen/Pink
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće menjati Ustav Srbije kako bi mogao da bude predsednik više od dva mandata. On je rekao i da “u prvoj polovini sledeće godine” neće više biti predsednik političke partije.

-Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav, ništa od toga… U prvoj polovini sledeće godine neću biti ni predsednik političke partije – rekao je Vučić na godišnjem obraćanju javnosti.

On je ocenio da će 2023. godina biti teža od 2022. u Evropi i svetu, a da će se to odraziti i na Srbiju.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da Srbija ne može da se suprotstavi velikim silama, ali danas čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 84 priznaje.

Najavio je da će se Srbija boriti u Unesku, gde je za prijem u članstvo potrebno dve trećine glasova.

-To će da im ide malo teže… Što bi rekli na jugu Srbije – ‘će se pomuče’”, rekao je.

Na pitanje koje rešenje Srbija ima, odnosno šta bi Srbija mogla da stavi na sto kad dođe do nekog novog dijaloga, kazao je da se “držimo svog Ustava”, a osim toga “spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali ona moraju biti kompromisna, a ne poniženja za Srbiju”.

Komentarišući poziv kosovskog premijera Aljbina Kurtija za još vojnika NATO, upitao je zašto je normalno da dođe još Nemaca, ali ne da bude još Srba na Kosovu.

-A što zoveš NATO kad si tako jak? Što nisi ušao na sever kad si tako jak – rekao je Vučić i kazao da su barikade stajale dvadeset dana a kosovske vlasti nisu mogle da ih uklone.

Najavio je i da će savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole posetiti Beograd 11. ili 12. januara.

Prokomentarisao je i zahteve da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji.

-Baš vam hvala što se na tako brutalan način meštate u naše unutrašnje stvari – rekao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra odbrane Miloša Vučevića o “srpskom ujedinjenju” tokom proslave Dana Republike Srpske, Vučić je rekao da se radi o jedinstvu u smislu kulture, jezika, a ne državnog i pravnog ujedinjenja.

N1

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Staša dvocevka
05/01/2023 14:36

vucice srbine kolika je inflacija?

Vidoje
05/01/2023 16:58

Manja nego onolika kolika je u svetu 😉

SNS Uzivo
22/01/2023 10:49

Znaci opet ce menjati ustav… 🙂